„В ШЕПИТЕ НА ДЕМИР БАБА”

От 14 до 16 септември 2018 г. в историко-архиологическия резерват „Сборяново” ще се проведе фестивал „В Шепите На Демир Баба” – празник за съвременно изкуство и култура, организиран от Български Младежки Форум – Велико Търново, Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие” и БАРТ, със съдействието на община Исперих и Историческия музей — Исперих.
В програмата участват артисти от различни възрасти, етноси и направления в съвременното българско изксутво. Те ще представят: музика, поезия, театър, литературна и социална критика, дервишки танц, беседи за местността, културен туризъм и както се казва “…и още нещо”.

Сборяново, в съвременната ни история, не е просто център на Лудогорието (Делиормана), той е и кръстопът между многовековна история, етноси, религии и различни култури. Тук, още от Каменната епоха е градена и продължава да бъде създавана човешката история на България.
Пъстротата на населението и историческото богатство на местността, в обаятелен синхрон с природата, изпълват района с уникален заряд. Резерватът се намира в центъра на Лудогорието и сбира в себе си над 140 археологически обекта, като най-известните и запазени сред тях са: Свещарската Царска Гробница, Гетската Столица „Хелис”, Омуртаговата могила, Демир Баба теке, ранно-средновековните селища Бювен Касаба и Птрова Нива.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: