Всеки трети пенсионер в България живее в риск от бедност

Всеки трети пенсионер в България живее в риск от бедност. Това показват данните на европейската статистическа агенция Евростат за 2017 г. По този показател страната се нарежда на четвърта място в Европейския съюз. Трите прибалтийските републики изпреварват България.

Общо 32.4% от пенсионираните хора в страната, като сред тях попадат и пенсионираните по болест, живеят в риск от бедност. Това е най-високият процент за последните осем години, отчита изследването.

Естония е лидер по този показател с 46.1%. Латвия и Литва са на трета и четвърта позиция с 43.7% и 36.7 на сто. Най-малък е рискът от бедност сред пенсионираните във Франция, където едва 7% от тях са заплашени от финансови проблеми. Средният показател за ЕС е 14.2%, като от 2013 г. нараства постоянно.

В периода между 2010 и 2017 г. делът на жените пенсионери в ЕС, изложени на риск от бедност, е с около 2-3 процента по-висок от този за мъжете. През 2017 г. само в четири страни процентът на жените пенсионери в риск от бедност е повече от 10%, като сред тях е и България. Другите три отново са прибалтийските държави.

От Евростат уточняват, че изложени на риск от бедност са хората, които след удържането на социалните плащания разполагат с по-малък доход от 60% от средния за страната.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: