Приключи Международният семинар в подкрепа на устойчивия туризъм във ВУМ

При изключителен интерес премина двудневният работен семинар, посветен на повишаване капацитета на браншови организации от балканско-средиземноморския регион за устойчиво развитие на туризма. Над 100 участницисред, които и представител на БАРТ изпълниха конферентната зала на Висше училище по мениджмънт и се насладиха на атрактивните презентации, представени от признати лектори, сред които  преподаватели и изследователи в областта на мениджмънта, маркетинга и туризма, представители на туристически сдружения, както и изявени предприемачи и иноватори от сектора на гостоприемството.

Те представиха иновативни решения и предложения по различни теми от спектъра на устойчивостта – отговорен и достъпен туризъм, развитие на туристически дестинации, необходимост от дигитализация и нови софтуерни решения за устойчиво управление на заведения за хранене и настаняване и други.

Сред гост-лекторите бе д-р Десислава Димитрова – доцент в Института по биоразнообразието и екосистемни изследвания към БАН и координатор на Slow Food в България. Тя плени аудиторията с „География на храната – истории и образи от селските територии“, както и с актуална информация за дейността на движението Slow Food, чиято основна цел е да запази местните гастрономически традиции, да насърчи отглеждането на местни сортове семена, земеделски култури и породи домашни животни.

Кулинарна демонстрация на устойчиви иновативни технологии представи програмния директор на кулинарните програми в Института по кулинарни изкуства шеф Хю Бутин.  Заедно с част от своите  студенти, той представи идеята за устойчиво готвене и впечатли присъстващите с нагледен пример как няколко неатрактивни на пръв поглед продукта могат да бъдат превърнати в изящно произведение на кулинарното изкуство.

Доц. д-р Мая Иванова – доцент по туризъм във Висше училище по мениджмънт говори за „Новата генерация в туризма“ – проект, насочен към подобряване на комуникацията, сътрудничеството и продуктивната връзка между образованието и индустрията, в резултат на което ще бъдат създадени набор от основни „Next tourism generation” модули за дигитални, зелени и социални умения.

Провокативна и завладяваща бе и темата „Виртуална и добавена реалност: инструменти за устойчивост и туризъм чрез преживяване“, представена от ръководителя на Център за иновации и експериментални технологии г-н Георги Христов.

В отворени дискусии и работа в групи участниците от Албания, България, Гърция и Северна Македония обмениха опит помежду си и дискутираха приложимостта на представените им подходи в своята работа и спрямо националния си контекст.

Събитието се организира от Асоциация „Кулинарни изкуства и гостоприемство“ – Добрич в партньорство с Висше училище по мениджмънт – Варна като част от проект ХЕЛИКС: „Инициатива за образователен обмен по предприемачество за устойчиви туристически МСП в региона Балкани – Средиземно море“, който се финансира по Програма Interreg V-B Балкани – Средиземно мо

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: