Пенсиите най-трудни за хората над 45 години

Изплащането на пенсиите на хората, които сега са на около 45 години, ще бъде най-трудно, става ясно от разчети на Сребърния фонд за състоянието на пенсионната система. Затова, ако хората на средна възраст искат да имат прилични средства на старини, трябва да започнат сами да спестяват още от днес, коментираха финансисти.

Вноските, които всяка година влизат в НОИ, не са достатъчни за изплащането на пенсиите като необходимите допълнителни средства се покриват от републиканския бюджет. Разчетите сочат, че през следващите десетина години дефицитът в пенсионната система ще се задържи под 5% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната благодарение на въведеното ежегодно повишаване на необходимите възраст и стаж за пенсиониране. През 2037 г. обаче пенсионната възраст за жените и мъжете ще се изравни на 65 години. След това в периода 2040-2060 г. в резултат на процеса на застаряване на населението и очакваната по-висока продължителност на живота, фискалният натиск върху държавната пенсионната система ще се увеличи и дефицитът ще достигне 6,7% от БВП, пише в анализа. А разходите за пенсии ще нарастват като дял от БВП.

Това означава, че за да бъдат осигурени пенсиите на настоящите 45-годишни граждани, когато те станат на 65 години, хазната ще трябва да свие някои от другите си разходи, да повиши данъците, или бюджетът да има дефицит, т.е. да живеем на кредит. Разбира се, управляващите може да изберат и друг вариант – след няколко години отново да повишат възрастта за пенсиониране, или просто отпусканите нови пенсии да бъдат по-малки спрямо доходите на работещите хората. Като цяло обаче прогнозите са пенсиите да бъдат около половината от осигурителния доход на хората в годините преди пенсионирането им.

Ситуацията става още по тревожна, ако се погледнат и прогнозите за броя на населението и средната възраст на гражданите.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: