Ощетените от новия ТЕЛК ще имат само месец за повторна оценка

Въпреки критиките от всички страни кабинетът  наложи промените в наредбата за медицинската експертиза

Хората, които са преминали освидетелстване или преосвидетелстване от ТЕЛК след 3 август 2018 г., ще могат да поискат нова оценка от комисиите. За това обаче ще имат само един месец от влизането в сила на промените в наредбата за медицинската експертиза, като трябва да подадат заявление декларация за преосвидетелстване.  Това съобщиха от правителствената пресслужба, след като кабинетът прие поправките. Като се има предвид пословичната претовареност на комисиите, този срок е рецепта за нов тормоз над хората с увреждания, много от които са със затруднена мобилност.

Целта на преосвидетелстването е да се отстранят щетите от правилата, които здравният министър Кирил Ананиев наложи миналата година въпреки предупрежденията до какво ще доведат те. Миналото лято МЗ прокара изцяло нова наредба, с която прекрати възможността да се получава висок процент инвалидност с няколко съпътстващи заболявания и така отряза много хора от социални придобивки. С влезлите от 3 август 2018 г. условия съпътстващите заболявания на даден човек носеха 20% само ако водещата му диагноза носи до над 80% инвалидност, а съпътстващите са оценени с над 50%.  Първоначално министерството отричаше да има проблем, но в крайна сметка склони на промените, които вчера минаха през Министерския съвет.

Занапред при най-малко две заболявания, които носят 50 и над 50% инвалидност, оценката ще се определя по най-високия процент плюс 20% за останалите заболявания, т.е. очаква се част от ощетените отново да получат по-висок процент и да си върнат социалните добавки. От съобщението на правителствената пресслужба се разбира, че започналите, но недовършени процедури ще се довършат по новия ред, без да се налага хората да подават наново документите си.

ОБХВАТ

Не е ясно колко души биха се възползвали от еднократното право на преосвидетелстване. През последните 4 месеца на 2018 г. новите пенсионери с инвалидни пенсии са 6554, докато за същия период на 2017 г. са били над 10 000, т.е. предполага се, че част от хората, които не са получили инвалидна пенсия, ще се опитат отново да си извадят ТЕЛК. Намаление НОИ отбеляза и при хората, на които след преосвидетелстване е възстановена пенсията – за септември – декември 2018 г. те са 23 604, докато година по-рано са били над 25 700. Съответно имаше увеличение на хората с прекратени пенсии поради загубен процент инвалидност – 1370 м.г. при 843 души година по-рано. НОИ открои тези аномалии в свой анализ за последните месеци на миналата година, когато промените в наредбата на здравното министерство реално влязоха в сила.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: