Сервизни роботи помагат на деца в обучението и на хора с увреждания

Учени от Института по роботика на БАН представиха сервизни роботи. Те са адаптирани към киберфизични системи, които подпомагат хора с физически проблеми и деца с проблеми в обучението. Проф Роман Захариев обясни постигнатото от учените до момента и необходимостта от създаване на подобни интелигентни роботизирани системи. На представянето, посветено на 150-годишнината на БАН, присъстваха медии и деца от занималня „Лингулендс“.

Разработките са в рамките на проект CybSPEED, финансиран от програмата „Мария Склодовска Кюри“ на Хоризонт 2020.  Българските учени участват съвместно  със свои колеги от 5 европейски и три университета от Япония, Мароко и Чили. Проектът е пример за осъществяване на училище на бъдещето, в което образователният процес ще е адаптиран към всеки ученик. Роботите Роби и Роберта помагат да се привлече вниманието и да се поддържа неговия фокус по време на урока. Партньор в разработките е българският театър „Цвете“.

Роботи от серията „АНРИ“ се прилагат в дневен център „Света Неделя“ в град Сандански, каза още проф. Захариев. Роботите подпомагат хората с физически проблеми, като извършват дейности като подаване на чаша с вода, книга и др. предмети.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: