От днес могат да се подават заявления за целеви помощи за отопление

В социалните служби от днес до 31 октомври могат да се подават заявления за целеви помощи за отопление, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

Бланките за тях може да се изтеглят и от сайта на Агенцията за социално подпомагане, като подаването ще е по настоящ адрес. Тази година със средно 15% са увеличени индивидуалните коефициенти за достъп до системата. Най-много са те за рисковите групи като самотноживеещи възрастни хора и родителите, отглеждащи сами децата си, а също и за хора с увреждания.

Конкретният размер на помощта ще зависи от цените, които днес ще определи Комисията за енергийно и водно регулиране, уточни за БНР социалният министър Бисер Петков.

„Ако през миналия отоплителен сезон около 210 000 домакинства получиха тази целева помощ, очакванията са, че тази година ще бъдат около 255 000. Увеличава се и размерът на помощта, като тя ще се определя месечно на база на 500 киловатчаса електроенергия от потреблението, което ще доведе до увеличаване на паричната помощ с повече от 20%“, обясни министърът.

За тази година в бюджета на Министерство на труда и социалната политика са осигурени 40 млн. лв допълнително за енергийното подпомагане. Това ще позволи разширяването на обхвата и увеличаване размера на помощта.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: