Добавката от 100 лева ще може да се ползва и от асистентите на хората с увреждания

Правителството регламентира възможността добавката за чужда помощ на хората с трайни увреждания да се използва за заплащане на труда на личния асистент, ако човекът е включен в механизма на личната помощ. 
  
Месечната добавка, която от 1 юли се увеличи на 100 лева, ще бъде прехвърляна от Националния осигурителен институт на Агенцията за социално подпомагане и ще се изразходва за заплатите на личните асистенти на хората с увреждания. Досега всеки човек с право на чужда помощ я получаваше като доход и сам преценяваше за какво да я използва.

Новите правила влизат в сила от 1 септември, когато ще заработи механизмът на личната помощ. Ако човек не иска да използва лична помощ по този ред, ще продължава да получава добавката.

Припомняме, че на 17 юли  срокът за предоставяне на услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник се удължава до края на годината. Разходите за това възлизат на 14 млн. лв., които са предвидени в рамките на бюджета на социалното министерство.  По този начин се гарантира и се осигурява продължаването на тези услуги за над 12 000 потребители. Допълнителните разходи в бюджета на ресорното министерство за 2019 г.  са в размер на 125 373 950 лева, предназначени за изплащане на месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: