Министър Петков участва в откриването на нов Дневен център за деца и нова сграда на Център за протезиране „Алегро“

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков участва в откриването на новия Дневен център за деца и семейства на фондация „Конкордия България“ в столичния квартал „Орландовци“. Той поздрави ръководството и екипа на  фондацията за реализирането на проекта и за дългогодишните усилия, които полагат за  развитието и предоставянето на качествени социални услуги за подкрепа на деца, младежи и семейства в неравностойно положение.


Министър Петков подчерта, че откриването на дневния център допринася и за успешното продължаване на изпълнението на една от най-важните реформи в социалната сфера – деинституционализацията на грижите за деца. Той припомни, че благодарение на правителството, местните власти и ангажираните в социалната сфера професионалисти, през последните 10 години броят на социалните услуги за деца и семейства в общността се е увеличил от 240 на 600. Съгласно пътната карта на актуализирания план за изпълнение на стратегията за деинституционализация се предвижда изграждане на още 112 такива социални услуги като за същия 10-годишен период значително е намалял броя на децата, настанени в институции – от над 7500 деца през 2010 г. до около 500 в момента.
 

По-късно през деня министър Петков откри нова сграда на Центъра за протезиране „Алегро“, който отбеляза своята 10-годишнина. Той приветства екипът на центъра за инициативността и енергията, с които работи  през годините за реализиране на правото на достоен и независим живот за хората с увреждания, чрез сериозните инвестиции за използване на най-съвременните и качествени технологии за протезиране. Министър Петков добави, че министерството е насочило усилията си в посока усъвършенстване на действащата нормативна уредба в областта на правата на хората с увреждания.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: