Създадоха прозрачни маски за хора с увреден слух в Русе

Маски с прозрачен прозорец ще улесняват хората с увреден слух в Русе. Те са изработени със специален прозорец, през който устните на говорещия се виждат. 

Местна фирма е дала началото на идеята, след като дарила 200 прозрачни маски на общината. Целта им е да помогнат на хората с увреден слух, които по време на пандемията имат проблем в комуникацията, защото традиционните маски не им позволяват да четат по устните. 

„Хората с увреден слух много разчитат на отчитането по уста, а когато са с обикновена маска устата е закрита и те не могат нищо да разберат“, каза председателят на Съюза на глухите в Русе Стефка Тончева.

Общината купува още 1000 маски, като първите 150 ще са за членове на Съюза на глухите в Русе.

„Те ни обясниха, че срещат трудности, примерно в нашия информационен център, където се подават молби, в НАП, в Бюрото по труда и също така и в банковия сектор“, обясни зам. кметът по икономика и инвестиции Златомира Стефанова. 

„Много се изненадахме, не знаехме, че съществуват такива маски и сме много благодарни“, каза още Тончева.

Служителите в самите институции също ще получат маски. Златомира Стефанова твърди, че маските са удобни за хората, които работят на първа линия. Предстои прозрачни маски да бъдат раздадени и в големите хранителни вериги в Русе.Вашият коментар

%d блогъра харесват това: