По голям международен проект се разработват туристически маршрути за незрящи в община Добрич

Международният проект „По друг начин“ ще поведе незрящи хора по туристически маршрути и в Добруджа
Международният проект „По друг начин“ ще поведе незрящи хора по туристически маршрути и в Добруджа, съобщиха от Регионалния исторически музей в Добрич, който е партньор в инициативата. Картата с културни, исторически, кулинарни и други забележителности в европейски страни се подготвя от Средиземноморската асоциация за местно развитие в Бари, Италия, в сътрудничество с институции в Испания и Кипър. Финансовата подкрепа е от европейската програма „Еразъм+“.
„По друг начин“ ще очертае за хората със зрителни увреждания мултисензорни маршрути като им помогне да възприемат забележителностите чрез допир, слух, мирис, вкус. Гидовете ще разказват интересни истории с метафори и паралели и така ще улесняват пътешествениците да си представят действителността, поясняват от музея.
Регионалният исторически музей вече обучи десетима младежи за гидове с тренировки в „Нимфеума“ в архитектурно-парковия комплекс „Двореца“ в Балчик, където незрящите могат да пипнат каменните колони, да чуят ромона на извора и шума на морските вълни, съобщи Ивелина Романова от екипа на проекта. През септември ще бъдат обявени трите маршрута в Добруджа, които незрящите хора ще могат да опознаят по друг начин.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: