14.10.2020, 11.11.2020 г. Екскурзия до Софийската Света гора – Вариант 2

На 14.10.2020, 11.11.2020 г. БАРТ организира за своите членове Екскурзия до Софийската Света гора с посещение на Клисурски манастир, Курилски манастир и Обрадовски манастир

ПРОГРАМА

Отпътуване от София, Централна ЖП гара в 9:00 ч.

Посещаване на манастирите включени по програмата.
Клисурски манастир „Св. Петка“ с гроба на схиигумения Мария
Трудно е да се посочи точната година на основаване на манастира, като легенда свързва началото му с времето на Второто българско царство. През 1238 г. цар Иван Асен II пожелал мощите на света Петка Епиватска (Търновска, Яшка) да бъдат пренесени в тогавашната столица Търново. Когато литийното шествие спряло за почивка тук, мястото било осветено от нетленното тяло на светицата, след което живеещите наоколо християни построили църква, а по-късно бил основан и манастир. Причина за липсата на сведения, свързани с историята му е голям пожар, унищожил архива и библиотеката през средата на миналия век, както и рухването на старата манастирска църква. Впоследствие, дошлата след дълъг период на странстване руска схимонахиня Мария Магдалина, години наред отдава своите сили, всеотдайност и труд за възстановяване на духовното огнище. Тя остава тук завинаги и завършва земния си път през 1978 г. като схиигумения, след като вече е успяла да привлече вниманието на монашеската общност и вярващите от региона.

Курилски манастир
На мястото на днешния Курилски манастир е имало манастир още през 1-то българско царство, но в началото на османското робство е разрушен. През 1593г. манастира е възстановен със средствата на жителите от околните села – Кумарица, Доброславци и Требич. Тогава е построена и сегашната църква, изписан през 1596г. от известния живописец Пимен Зографски.
В началото на 20 в. в Курилският девически манастир е в разцвета си и бил обитаван 45 монахини. По това време тук е действала печатница, в която се е печатала християнска литература.

Обрадовски манастир „Св. Мина“
Не е известно колко време е просъществувал и кога е разрушен. Споменът, че някъде по тези места се е намирал манастир, обаче се пази. През 1927 г. селяни случайно се натъкват на останки от древния манастир. С дарения от вярващите през 1942 – 1945 г. манастирът е възстановен в сегашния му вид. През 1956 г. е построен параклис, посветен на Св. св. безсребърници Козма и Дамян, осветен през 1957 г.

След обяд отпътуване за Централна ЖП гара София.

За записвания:

Телефон: 0897858975

E-mail: info@bartbg.com

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: