11-12.12.2021 г. Екскурзия до Старосел и Хисаря

На 11 и 12.12.2021 г. за членовете на БАРТ се проведе двудневна екскурзия до Старосел и Хисаря. В туристическото мероприятие взеха участие 52 лица с трайни увреждания, техните придружители и доброволци.

Програмата започна с посещение на тракийски култов комплекс Старосел, край едноименното село, където още през V в. съществувало тракийско селище. През 2000 г. екипът на покойният археолог Георги Китов открил до селото най-големия тракийски царски комплекс с храм мавзолей датиран V-ІV в. пр. Хр. В храма са изпълнявали религиозни ритуали свързани с култа към Богинята-майка, нейния син Слънцето и Орфей.
За любителите на хубавото вино имаше дегустация във винарната в Старосел.
В този храм на виното групата имаше възможност за дегустация в копие от тракийския храм, както и да си закупим от староселското вино.
След 14 ч. групата се настани в хотел Аугуста СПА 3*, където имаше свободно време за посещение на СПА центъра. Денят приключи с вечеря в ресторанта на хотела.

Вторият ден след закуска, участниците в мероприятието имаха време за опознавателен тур на Хисаря. По време на разходката участниците имаха възможност да видят Хисарската крепост, от която са запазени крепостни стени с обща дължина 2190 м., дебелина около 3 м. и височина 10 м., крепостни порти и отбранителни кули. Зад крепостните стени са се намирали различни сгради – казармени постройки, терми, църкви и некрополи. Обиколката продължи с посещение на южната порта наречена „Камилите” и западната (Пазарджишката) порта. От античните паметници в Хисаря с най-голяма популярност е Хисарската гробница, датирана ІV в., известна като гробница № 3. Представлява късноримска семейна гробница със засводен коридор, стълбище и гробна камера с цилиндричен свод. Стените и коридорът са украсени с цветни стенописи, а камерата е украсена с цветна мозайка (самостоятелно посещение по добре оформена каменна пътека около 1 км.).
Заредени с положителни емоции в 12:00 ч. групата отпътуване за София.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: