09.10.2022 – Екскурзия до пещерата Снежанка, Батак, крепост Цепина и Плиоценски парк Дорково

На 09.10.2022 г. за членовете на БАРТ с трайни увреждания се проведе екскурзия до пещерата Снежанка, Батак, крепост Цепина и Плиоценски парк Дорково.

Първата спирка бе на пещера „Снежанка“. Името си „Снежанка“ пещерата получава заради оприличени пещерни форми наподобяващи приказната героиня. Открита е през 1961 година случайно от пещерняци, които за първи път влезли в нея в 9 часа сутринта и излезли късно вечерта, запленени от красотата ѝ. Дължината ѝ е само 145 м. Достигането до пещерата се осъществява след преход от около 40-45 мин. през планинска местност, не забравяйте да се въоръжите с удобни, стабилни обувки и сила за изкачването.
След посещението на пещерата групата се отправи в посока Батак, където имаше възможност да разгледа емблематичния за града исторически музей, в който се съхраняват над 500 експоната от историята на града, сред които са знамето и черешовото топче от Априлското въстание. Разглеждахме църквата „Св. Неделя”, масивна сграда от камък с много здрави врати, изградена през 1813 г. Сградата е останала непокътната до ден днешен и е превърната в музей. И днес дръвникът, костите на героите, следите от ятаганите и куршумите напомнят за онези страшни и величави дни.
Следобед отпътуване за Крепостта Цепина с кратка фото-пауза край яз. Батак, където се полюбувахме на спиращите дъха гледки.
Програмата ни продължи с посещение на крепост Цепина – крепостта влиза в пределите на българската държава в средата на 9 век. Завладяна е от Византийската империя през 11 век, но е освободена при управлението на цар Калоян. Когато Калоян назначава племенника си Алексий Слав за управител в Родопите, Цепина става седалище на владенията на деспота. След убийството на царя през 1207 г., деспот Алексий Слав се обявява за независим и Цепина се превръща в негова престолнина. Крепостта е била внушителна, външните ѝ крепостни стени обхващали площ от 25 дка, а в най-високата ѝ част е бил изграден средновековен замък. След разглеждане на крепостта, отпътувахме в посока Дорково, където се намира и Плиоценски парк Дорково – палеонтологичен музей, който представя находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността „Елин кладенец“ около Дорково.

%d блогъра харесват това: