09.10.2022 г. Екскурзия до езеро Клептуза, Батак, Пещера и Перущица от София

На 09 октомври 2022 г. за членовете на БАРТ с трайни увреждания се проведе еднодневна екскурзия до езеро Клептуза, Батак, Пещера и Перущица.

Групата посети Велинград, парк Клептуза – защитена местност разположена на десния бряг на Чепинска река, до планинския склон в квартал Чепино, Велинград. Имаше разходка и фотопауза по брега на езерото „Клептуза” – най-големият карстов извор в България. В езерото се отглеждат патици. Членовете на сдружението имаха възможност за карат водно колело.

След разходката около езерото се отправиме в посока Батак – един от 100-те национални туристически обекта, където имахме възможност да разгледаме емблематичния за града исторически музей, в който се съхраняват над 500 експоната от историята на града, сред които са знамето и черешовото топче от Априлското въстание. Разгледахме църквата „Св. Неделя”, масивна сграда от камък с много здрави врати, изградена през 1813 г. Сградата е останала непокътната до ден днешен и е превърната в музей. И днес дръвникът, костите на героите, следите от ятаганите и куршумите напомнят за онези страшни и величави дни.
Тук групана имаше свободно време за обяд.

Следващата ни спирка бе в Пещера. Тек посетихме историческия музей, художествената галерия и църквата „Св. Димитър”, една от малкото запазени църкви от епохата на Възраждането. Разгледахме крепостта „Перистера”, чието име произхожда от гръцки и означава „гълъб“. Археолозите смятат, че на мястото на крепостта вероятно е съществувало древно тракийско светилище.

След Пещера посетихме Перущица, с множеството археологически паметници. Посетихме Историческият музей, който е създаден през 1955 г. Музеят включва 4 зали. Експозицията проследява хода на развитие на селището от неолита до съвременния му облик. Част от музея е църквата „Св. Архангели Гавраил и Михаил”, в която по време на Априлското въстание перущенци са се крили. Седем дни се сражавали за живота и свободата си. Тук разгледахме Мемориалният комплекс над Перущица и Червената църква.

%d блогъра харесват това: