14.10.2023 г. посещение на Сандански

Exif_JPEG_420

На 14.10.2023 г. членове на БАРТ с трайни увреждания посетиха Сандански.
В гр. Сандански посетихме Сандански манастир „Св. Св. безсребреници Козма и Дамян“. Манастирът се намира на десния бряг на р. Санданска Бистрица. Разположен е в живописната местност „Смилово“ сред естествени ливади и вековни кестенови дървета.
След посещение на манастира, се отправихме към центъра на Сандански. Туристическата ни пешеходна обиколка започна от централния площад „България“ и продължи по пешеходната улица. Минехме покрай туристическия информационен център, множество магазинчета и заведения, стигнахме до Раннохристиянския комплекс – Архитектурно-строителен паметник на културата от античността с национално значение. Включва базилика, стоа и антична улица от V-VІ в., експонирани на открито. Открити са и великолепни подови мозайки, съхраняващи се в Археологически музей Сандански.
В музея се намира уникална колекция от римска надгробна мраморна пластика (І-ІІІ в.) – най-голямата в България и характерна само за този регион. Събирана е в продължение на 80 г. от всички селища на общината. Истински шедьоври на античното изкуство са плочите на Юлий Максимум, на Асклепий, дарствената плоча на Флавиана Филократия и др. Колекцията се допълва от различни посветителни оброчни плочки – на Артемида, Афродита, Зевс, Тюхе, местното божество Теос Селенос и др. и статуи-реплики на известни копия на Афродита и Тюхе – гордост за всеки музей. Притежава колекция от мозайки от раннохристиянския период (ІV-VІ в.).
Следващият обект, който посетихме е Епископската Базилика. Обектът е открит през 1989 г. от Владимир Петков при спасителни археологически разкопки.
Разходката ни мина покрай старата чешма, която се намира под вековният чинар и ще стигне до фонтаните пред Интерхотел Сандански.
Стигайки до фонтанът, който е красиво извисен, на няколко нива над река Санданска бистрица, групата имаше свободно време за обяд и разходка в парк „Свети Врач“.

%d блогъра харесват това: