19.11.2023 – посещение на Банско, с. Лещен и с. Ковачевица

На 19.11.2023 г. членове на БАРТ с трайни увреждания посетиха Банско, с. Лещен и с. Ковачевица.

Програмата включваше посещение на църквата “Св. Троица” в Банско.
Храмовият комплекс “Света Троица” е една от най–големите исторически и културни забележителности на град Банско. Църквата, която като архитектурентип представлява трикорабна псевдобазилика и е една от най-големите в страната, е строена през 1835 г. от местни строители – Григор Доюв, Лазар Глушков по инициативата и с материалната подкрепа на влиятелния търговец Лазар Герман (Голев).Иконостасът и рисунките по колоните и свода в нея са дело на Велян Огнев- представител на Дебърската художествена школа,а иконите са изписани от прочутите майстори на Банската иконописна школа Димитър и Симеон Молерови. Църквата е образец на великолепен синтез между архитектурни обеми и пространства, дърворезба, фрескова живопис и икони.

Програмата продължи с посещение на село Лещен. От там се разкрива красива панорамна гледка към Пирин планина. Селото привлича туристи с автентичния си вид и старите къщи, запазени от епохата на Възраждането (XVIII – XIX век). Днес в селото са реставрирани около 15 къщи, които пресъздават духа и атмосферата на миналото. Приятна за туристите е разходката по тесните улички в селото, покрити с калдъръм.

Последната спирка бе в село Ковачевица, което е обявено за резерват заради архитектурата на къщите си. Сред интересните обекти за посещение в селото е църквата „Св. Никола”, която е построена през 1847 г. През 1900 г. към нея е изградена и четириетажна камбанария.

%d блогъра харесват това: