БАРТ взе участие в VIII Европейски форум за социално предприемачество

Между 28 и 30 март 2019 г. социални предприемачи имаха възможност да представят продукцията и услугите си, както и да поговорят за това как включват в дейностите си хора с увреждания, за това какви са предизвикателствата и потенциалът на социалната и солидарната икономика на местно и международно ниво.

След като през изминалата година Форумът се проведе в София, през тази домакин отново бе Пловдив. Сред 110-те изложители в Пловдивския панаир бяха граждански организации от България и други страни членки на Европейския съюз, участници от Албания, Турция и дори Южна Корея. Чрез свои членове бяха представени Национален съюз на трудово-производителните кооперативи в България, Национален съюз на кооперациите на хората с увреждания, Национално сдружение на работодателите на хора с увреждания и други. Освен изложението, програмата на събитието включваше дискусионен форум, няколко конферентни панела и кръгли маси, посветени на различни аспекти на социалната и солидарната икономика. В рамките на първия ден бяха раздадени и награди за иновации в сферата на социалното предприемачество. Една от наградените иновации, която бе демонстриран на място,  бе устройството ОМНИБОТ. Той позволява на хора без подвижност в долните крайници да се придвижват в изправено положение. След откриването се състоя и модно ревю, представящо продукцията на част от предприятията, развиващи шивашка дейност.

Организатори на Европейския форум за социално предприемачество са Европейската комисия, Европейски икономически и социален комитет, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социалните предприятия – CECOP, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на икономиката на Р България, Агенция на хора с увреждания, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Национален съюз на трудово-производителните кооперации в България и няколко неправителствени организации.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: