21.03.2020 г. Екскурзия за Националния фолклорен фестивал „Пролетно хоро“, Велинград

На 21.03.2020 г. БАРТ организира Екскурзия за Националния фолклорен фестивал „Пролетно хоро“ във Велинград.

Програма

Отпътуване от Автогара Сердика в 8:00 ч. за Велинград с кратка почивка по пътя. След 10:00 ч. пристигане във Велинград, където ще имате свобовдно време индивидуално да посетите фестивала и туристическите обекти в града.
В края на март във Велинград се провежда национален фолклорен фестивал „Пролетно хоро“. През 2020 ще е неговото девето издание. Целта на фестивала е да събере любителите на българското хоро, за да се съхрани и популяризира ценното фолклорно богатство на България.
Фестивалът няма конкурсен характер. Неговите идеи са, че когато цялата земя се събужда от зимен сън, да се даде нов живот на българското наследство чрез енергията, която се получава, хващайки се на хоро. По време на събитието се обменя опит, създават се приятелски взаимоотношения между хора на различна възраст и с различни професии, обичащи българския фолклор.
17:00 ч. отпътуваве за София. Пристигане на Автогара Сердика след 19:00 ч.

За записвания:

Телефон: 0897858975

E-mail: info@bartbg.com

Предварителна програма на фестивала:
Начало на фестивала – 9:30 часа
Място – Спортна зала /Градски стадион/

Началото на „Парад дефилето“ – 15.00 – 15.30. Часа ще бъде потвърден на място в залата.
Начало на трета заключителна част – 16.00 часа
Място – Централен площад „Николай Гяуров“

Какво бихме да посетим във Велинград в свободото си време?

Вельова баня
Вельова баня е един от най-атрактивните исторически паметници в град Велинград. Тя се намира в квартал Лъджене (западната част на града), на десния бряг на река Луковица, сред красив боров парк. Сградата датира от 1640 година. Температурата на водата тук е 43° C и се използва за лечение на различни заболявания.

За банята има предание, че някога човек на име Вельо, който бил управител на околните села, имал кожно заболяване, което не можел да излекува. Местна жена го посъветвала да прави бани в локвата, която се е намирала на мястото на днешната баня. Така Вельо се излекувал и от благодарност заградил мястото, за да се ползва като баня от всички. От тогава тя носи неговото име – Вельова баня.

Исторически музей – Велинград
Историческият музей на Велинград е основан през 1952г. Той се намира в квартал Каменица, в непосредствена близост до църквата „Света Троица“. Централен обект за посещение там е родната къща на партизанката Вела Пеева (1922–1944г) и музеят почти половин век носи нейното име.

В музея има три постоянни експозиции – мемориална изложба „Вела Пеева“, етнографска изложба „Планината – гостоприемен дом“ и изложбата „Великденски писани яйца“.

В Историческия музей на Велинград се намира най-голямата в България колекция от великденски писани яйца. Тя показва характерната за Чепинския край традиция за изписване на яйцата с писалка и восък. Освен от района на Велинград могат да се видят писани яйца и от други райони на България, както и от Централна и Източна Европа. Всяка година в навечерието на Великден музеят организира изложби на велинградски писани яйца, демонстрации на традиционната восъчна техника, работилници и конкурс за писани яйца.

Експозицията „Вела Пеева“ разказва за живота на българската партизанка, която загива през 1944г като участник в Съпротивата срещу държавната власт и прогерманската й политика по време на Втората световна война. Експозицията представя и събитията преди и по време на Втората световна война. През 1948г, при сливането на селищата Каменица, Лъджене и Чепино, новосъздаденият град е кръстен на партизанката – Велинград.

Най-новата експозиция на музея е посветена на оперния певец Николай Гяуров (1929–2004г), който е роден във Велинград. След смъртта му през 2004г семейството му е дарило вещи, снимки и документи на световноизвестния оперен певец. Показани са оригинални костюми от постановки в операта „Ла Скала“ в Милано, матрица на монета, сечена в Австрия с неговия лик, партитури, грамофонни плочи с негови изпълнения. Експозицията е „подвижна“ и често е гост на различни музеи в страната и чужбина.

В етнографската експозиция „Планината – гостоприемен дом“ са показани разнообразни костюми на различните религиозни общности, населяващи Чепинския край – християни, мюсюлмани, армъни.

Храм „Света Богородица” – Велинград
Храм „Света Богородица” – намира се в кв. Лъджене. Заселниците християни в Лъджене, повече от съседното Каменица, ходили там на черква. По тяхно искане, Лъджене било включено в каменската енория със свещеник мастития Илия Попатанасов (поп Топорчо). Черковната сграда била покрита в края на август 1896 г. Иконостасът бил направен от майстора – резбар Йосиф и калфата му Марангозов от Пловдив. Иконите били нарисувани от зографа Манол Моралиев от Банско.

Парк „Клептуза“ – Велинград
Парк „Клептуза“ е точно до символа на Велинград, езерото Клептуза. Отивайки към езерото няма как да не преминете през парка и да се насладите на неговата прохлада от високите дървета в парка. Това е също добро място за отдих във Велинград.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: