17.10.2020 г. Празник на Картофа в Клисура

На 17.10.2020 г. БАРТ организира за своите членове екскурзия до Клисура за празника на Картофа.

ПРОГРАМА

Отпътуване от София в 7:30 ч. Централна ЖП гара за Клисура.
В балканското градче, в Червенаковата къща, се намира единственият в България и на Балканския полуостров Музей на картофа. Затова честванията тук вече са традиционни и освен обичайната изложба на картофи с най-причудливи форми, в Клисура има куп надпревари – за най-голям, за най-малък и най-вкусен картоф от тазгодишната реколта.
Жителите на Клисура изтъкват, че именно в техния град се раждат най-сладките картофи, затова те са на особен почит в града. Първата музейна сбирка на картофи е от 1986 г. в Червенаковата къща, когато се създава уникална музейна сбирка, в която най-голяма атракция представляват впечатляващи със своите размери картофи. В деня на Празника на Картофа се организират различни конкурси: за най- красиво кулинарно изделие от картофи, за литературна творба, „Златен картоф“- за принос към уникалния празник и други. От същата година датира и традицията да има Ден на картофа.
Традиционно през октомври се провежда Празника. Предстои да се състои 33-тото издание на фестивала, който включва различни изложби, бирен фест, концерт. С нетърпение се очакват: “Детска есенна фантазия”; “Кулинарните специалитети на есента”, “Природни феномени от земеделските стопанства”, базара на земеделски продукти и народното веселие.
По време на празника картофопроизводители от цялата страна показват продукцията си. Клисурци не пропускат да изтъкнат, че при тях се раждат най-сладките картофи, които си съперничат с най-известните родопски сортове. За това и тази земеделска култура е на особена почит в града.
В 16:00 ч. отпътуване за София. Пристигане на Централна ЖП гара около 17:30 ч.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: