19.06.2022 г. Еднодневна екскурзия до Пирот, Темски манастир и Цариброд

На 19.06.2022 г. за членовете на БАРТ ще се проведе Еднодневна екскурзия до Пирот, Темски манастир и Цариброд

От 1 май 2022 г. ОТПАДАТ всякакви ограничения свързани с COVID-19 за пътуващите между България и Сърбия. Няма да се изискват сертификати.

ПРОГРАМА

Отпътуване от София в 07:30 часа от Централна ЖП Гара, 7:45 от бул. Сливница 138 – бензиностанция Шел по маршрут: София ­- ГКПП Калотина ­- Пирот -­ Темски манастир -­ Цариброд ­- София.
Пристигане в град Пирот. Градът е заобиколен от Влашка и Стара планина, които са рядък пример за девствена природа. Пирот е създаден върху изградена през 2 век антична римска станция, носеща названието Turres, което означава „кули”. През 9 век градът става българско владение до падането на Българската държава под византийско и османско владичество. През 15­17 век градът носи османското си име Шехиркьой и е център на вилает. През периода на Възраждането Пирот е център на Нишавската епархия. Тогава се основава Българската екзархия. Най-­отличителният белег на Пирот са неговите килими. Те са уникални и са гладки и от двете страни. Различават се значително от персийските, които са винаги геометрични. Градът се свърза изключително с производството на килими, което процъфтява, но и с отглеждането на овце и произвеждането на невероятно вкусното пиротско овче сирене.

Забележителностите на Пирот:
Старата крепост Калето, датираща от 14 в. Намира се в центъра на града. Този замък се нарича и Момчилград, тъй като по време на изграждането му, Пирот е бил част от българските земи.
Притоски град (Градич), който през 1979 г. е провъзгласен за културна забележителност от изключително значение.
Музеят на Понишавлето Къщата „Бела Мачка” на М. Панаьотович, която през 1979 г. е провъзгласена за културна забележителност от изключително значение.
Къщата на семейство Христич, провъзгласена още през 1953 г, за културен паметник.
Къщата на Стоян Божилов­ Белог
Паметникът на освободителите на Пирот от турците

Разходка в центъра на града. Посещава се евтиният пиротски пазар или по желание старата крепост Калето. На обяд отпътуване за Темския манастир „Свети Георги“ (женски православен манастир), намиращ се на левия бряг на река Темщица, край село Темска. Предполага се, че манастирската църква е строена през XVI век. Манастирът е известен с множество запазени надписи от XVII-­XIX век. Един от тях отразява опустошаването на Чипровци през 1688 година, по време на Чипровското въстание.

Отпътуване за Димитровград. Кратка почивка и отпътуване за България. Пристигане в София около 20 ч.

%d блогъра харесват това: