24 и 25.02.2024 г. Празник на сланината и греяната ракия в Априлци

На 24. и2502.2024 г. 5 групи от членове на БАРТ с трайни увреждания взеха участие в Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци.

Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци е традиционно събитие, което се провежда ежегодно в град Априлци, разположен в Централна Стара планина. Събитието съчетава автентични български традиции с домашно приготвена храна и напитки, създавайки весела и гостоприемна атмосфера за всички присъстващи.

По време на фестивала гостите се насладиха на различни забавления, включително:

Изложение на традиционни ястия: Посетителите опитаха различни домашни ястия, приготвени от местни готвачи, включително баници, питки и други тестени изделия, пълнени чушки и сарми, както и, разбира се, сланина на скара.

Дегустация на греяна ракия: участниците опитаха разнообразие от ароматни греяни ракии, произведени от местни производители. Тези ракии често се подправят с различни билки и плодове за уникален вкус.

Музикални изпълнения: Присъстващите се насладиха на традиционна българска музика, изпълнена от местни фолклорни групи и гостуващи артисти.

Традиционни занаяти: Посетителите научиха за традиционни занаяти, като тъкане, плетене и дървообработване, наблюдавайки демонстрации от опитни занаятчии.

Кулинарни състезания: Гостите участваха и наблюдаваха състезания по готвене, при които готвачите се състезаваха в създаването на най-добрите традиционни ястия, използвайки сланина като основна съставка.

Фолклорен базар: Гостите имаха време да си напазаруват ръчно изработени предмети, като керамика, текстил и дървени изделия, направени от местни занаятчии.

%d блогъра харесват това: