09.09.2020 г. Екскурзия до Софийската Света гора

На 09.09.2020 г. БАРТ организира за своите членове Екскурзия до Софийската Света гора

ПРОГРАМА

Отпътуване от София, Централна ЖП гара в 9:00 ч. за Лозенски манастир „Свети Апостоли Петър и Павел”.
В района на манастира са откривани части от керамични съдове, тухли и строителна керамика, които са датирани от 12-14 в. Те показват, че на това място вероятно е имало селище, но не дават сигурни доказателства за съществуването на манастирски комплекс. В местните предания се разказва за голям манастир, който бил разрушен при завладяването на България при османските турци. Завоевателите избили всички монаси и до днес тази местност е известна като „Гробището“. Дълги години там е имало каменен кръст, който напомнял за разрушената обител.
В началото на 20 в. на това място бил построен малък параклис, в който обичал да идва цар Борис III, когато отсядал в близката резиденция Враня.
Свободно време за разглеждане на манастира. Отпътуване за Кремиковски манастир „Св. Георги Победоносец“.
Смята се, че Кремиковския манастир е основан още по време на царуването на Иван Александър (1331 – 1371), но сигурни сведения за съществуването му има от края на 15 в. През 1382 г., когато османските нашественици завладяват София, манастирът е напълно разрушен. Първото конкретно сведение за Кремиковския манастир датира от 1493 година, когато по времето на софийския митрополит Калевит, местния велможа Радивой възобновил порутената църква „Св. Георги“ и я изписал в памет на децата си Тодор и Драгана, които са починали вероятно по време на голямата чумна епидемия от 1492 г. През 1503 г. при земетресение покривът на храма е разрушен и е направен нов, а с друг ктиторски надпис от 1611 г. се съобщава за ново обновяване на църквата.
Свободно време за разглеждане на манастира и отпътуване за Чепински манастир „Свети Три Светители“.
Чепинският манастир е разположен до тракийската надгробна могила, известна като „Голема могила“, на около 2 км от софийското село Чепинци. Манастирът е в непосредствена близост до Околовръстното и е един от малкото манастири в България, които са издигнати в равнинна местност, а не в планина.
Свободно време за разглеждане на манастира.
След обяд отпътуване за Централна ЖП гара София.

За записвания:

Телефон: 0897858975

E-mail: info@bartbg.com

Споделяне:

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: