Все повече компании наемат служители с увреждания, казват работодатели

Ако на хората с увреждания се даде шанс да се докажат на трудовия пазар, то те ще работят с двойна мотивация.“ Това коментира Виктор Недялков за „Дневник“ на кариерния форум „Равенството значи повече“ днес.

Инициативата на организацията JAMBA се провежда за втори път. Целта на организаторите е да срещнат работодателите с хора, които са с намалена трудоспособност. Тази година в събитието се включиха над 26 компании и според организаторите посетителите бележат ръст в сравнение с миналогодишното издание. От JAMBA заявиха, че все повече фирми започват да предлагат програми за интегрирането на тези хора на трудовия пазар. Те казаха още, че освен международните вече и българските работодатели вървят в тази посока. Основната пречка за хората с различни възможности са професионалните и образователните квалификации и чрез тази конференция им се предоставя шанс да започнат промяна в това отношение.

Виктор Недялков е служител в „Теленор“ и е част от отдела „Човешки ресурси“. Той е започнал работа там по специална програма на компанията за интегриране на хора с увреждания. Според него все още в България много малко работодатели предлагат подобни възможности и затова конкуренцията за работни места е голяма. Виктор смята, че подобни мерки трябва да бъдат предприети и от останалите фирми, защото те помагат на служителите да се ориентират на трудовия пазар. „Страдам от заболяване, което се развива постепенно през годините, и изпитвам сериозни затруднения в търсенето на работа. В един момент придобитите опит и квалификации се оказват безполезни, тъй като заболяването излиза на преден план при кандидатстване за дадена позиция. Радвам се обаче, че вече има подобни програми, които да помагат на хората с физически затруднения“, добави Виктор Недялков.

От телекомуникационната компания разказаха за програмата Open Mind, чрез която всяка година те набират петима души с различни способности в 4 сектора – маркетинг, човешки ресурси, архиви и технологии. Програмата е на принципа на стажантските програми, като след успешното й завършване участниците стават по-конкурентоспособни на трудовия пазар. От „Теленор“ добавиха, че чрез този кариерен форум са успели да популяризират именно тази тяхна програма. Представителите на мобилния оператор казаха още, че се забелязва раздвижване по темата в София, но ситуацията в другите градове се променя само в медийното пространство.

Езиците си остават задължително качество

„Дневник“ разговаря и с представители на „Телъс интернешънъл“, които казаха, че в момента имат служители с намалена трудоспособност. Те коментираха, че предлагат облекчен режим на работа с повече почивки и като цяло условия, съобразени с техните нужди. От компанията акцентират най-много на езиковата квалификация и всички новонаети лица минават през безплатно обучение по немски език. От компанията обмислят и интегрирането на хора със затруднения на позиции, които са извън работния им план. Например фирмата предоставя масажи за служителите си по време на работния ден и сега се обсъжда наемането на незрящи терапевти, които да извършват това.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: