Български робот помага на хора с увреждания да проходят

Българи създадоха уникален по рода си робот OMNIBOT, който помага на хора с увреждания да се изправят на крака и да вървят. Уникалният по рода си български робот е напът да промени живота на хората с опорно-двигателни проблеми.

Любомир Василев е инициатор за създаването на робота и споделя, че идеята за него се заражда след като съпругата му преживява тежък инцидент. При падане от дърво жената чупи гръбнака си и така остава прикована към инвалидната количка.

Това мотивира Любомир да създаде робот-помощник, който да накара съпругата му отново да се почувства активна и способна и да живее живота си пълноценно. Събира екип от инженери, в който работят механикът на разработката инж. Димитър Ортаков и специалистът по електроника и софтуер Данаил Иванов, и създава компанията iRise Mechanics. С помощта на ентусиазираните инженери създава уникалния робот OMNIBOT, който позволява на съпругата на Любомир да се изправя и да се придвижва сама с двата си крака.

Името на устройството идва от названията на гумите му – Omni, и съкращение на английската дума за робот. Освен че позволява на хората с двигателни проблеми да вървят, роботът също така подобрява и тяхното здравословно състояние и предотвратява появата на мускулни спазми и инфекции, които се появяват от седналото положение в инвалидната количка.

OMNIBOT е изпробван вече от над 10 души. Конкурентната му цена е 15 000 евро, но тази на българското произведение ще бъде по-ниска. Създателите на робота изразяват надежда, че до 2 години OMNIBOT ще влезе в производство и ще помага безплатно на нуждаещите се в кабинетите по физиотерапия.

Така изобретението на Любомир – проява на силната му любов, е на път да промени живота на хиляди хора, които са жертви на съдбата.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: