Членове на БАРТ от Благоевградска област посетиха Пирот, Суковски и Погановски манастир

На 17. 04. 2019г. членове на БАРТ от Благоевградска област посетиха град Пирот (Сърбия), както и Суковски и Погановски манастир. Обиколката им започна с пешеходна разходка в гр. Пирот, след което групата се насочи към Суковски манастир.
Той се намира на 18 километра източно от град Пирот, на десния бряг на река Ерма край едноименното село Суково. Датата на изграждането на манастира и ктиторите му не са известни. От малкото запазени сведения се знае, че е разрушаван няколко пъти, и че е бил изписан в 1606 година. Църквата, посветена на Успение Богородично, е построена в 1857 година. По преданието ктитор е Сали бей от Пирот, който издига новата църква върху основите на стара в знак на благодарност за оздравяването на сина си Емин. Църквата е изписана в 1869 година от Васил Попхристов от Самоков. 

След кратка почивка продължиха пътуването си към манастира „Св. Йоан Богослов“ – Погановски манастир. Той е разположен на левия бряг на живописната река Ерма близо до гр. Димитровград в Югоизточна Сърбия. В края на XIV в. деспот Константин Деян започнал изграждането, а след смъртта му неговата дъщеря Елена – съпруга на византийския император Мануил II Палеолог продължила строежа на манастира, но едва през 1499 година храмът бил завършен и зографисан. През периода юли 1879 – ноември 1920 г. манастирът е влизал в пределите на България. Храмът е богато украсен, стенописите са разгънати на площ повече от 360 квадратни метра. 

Запазвайки отлични впечатления от осъществената екскурзия, една от най-активните групи, а именно област Благоевград, очакват с нетърпение следващото събитие организирано от БАРТ.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: