Студенти от Русе изобретиха очила и обувки за незрящи хора

Студенти от Русенския университет разработиха специални очила и обувки, които да помагат на незрящите хора. С тях те ще могат да преодоляват различни препятствия в градска среда. В идейния проект са участвали и младежи от Литва, Белгия и Великобритания.

Мартин Йорданов е работил по дизайна на очилата и обувките. Казва, че те могат да заменят изцяло белия бастун, ако се носят в комплект. В маратонките са вградени сензори с обхват до метър и половина, а очилата са с две камери и изкуствен интелект.

Мартин Йорданов, студент: Тези камери засичат обектите около човека и помагат на обувките, защото когато обувките се намират в среда като пясък, локва, кал, те не функционират добре, затова очилата помагат. С тези приспособления хората с увреждания може да имат по-голямо самочувствие и като цяло искахме да им дадем кураж.

Проф. Даниел Братанов, декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи: Провокираме студентите да мислят малко по-различно от стандартите.

Авторите на проекта са изчислили, че цената на обувките и очилата няма да надвишава 67 долара и се надяват на интерес от страна на бизнеса, за да започне производството им. Само така новата технология ще достигне до хората, които имат нужда от нея.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: