Официално: В ТЕЛК комисиите няма да има специалист по заболяването на явяващия се

Отпада изискването в съставите на ТЕЛК комисиите да има специалист по заболяването на явяващия се. Това става ясно от публикуваните решения на Министерските съвет (МС) днес (16 октомври). Правителството прие изменение и допълнение на Правилника за устройство и организация на работата на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Промените бяха предложени по-рано от здравния министър Кирил Ананиев и одобрени от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)

След срещата на НСТС вицепремиерът Марияна Николова заяви, че предложените от здравното министерство промени в организацията на работата на органите на медицинската експертиза са „срещнали принципната подкрепа на социалните партньори.“ От АИКБ и КТ „Подкрепа“ тогава се въздържаха от подкрепа на промените. Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ изрази несъгласието си, че отпада задължението в съставите на ТЕЛК да има медицински специалист по конкретното заболяване на лицето с увреждане, като това щяло да доведе до даването на нереалистични оценки.

Според решението на Министерски съвет от днес причините за предложената промяна в правилника са свързани с „практически проблеми в неговото прилагане и някои несъответствия с други нормативни актове“, сред които са именно изискването в заседанията на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да участва лекар с придобита специалност по профила на заболяването; липсата на точен регламент за създаване на ТЕЛК и за промяна в състава на ТЕЛК. Също така затруднения в начина на определяне на броя и профила на специализираните състави на НЕЛК; изискването в регионалните картотеки на медицинските експертизи (РКМЕ) да работят само лекари с призната медицинска специалност или с не по-малко от 5 години стаж по медицина; липса на образци за някои основни документи; неефективен механизъм в процедурата на обжалване на експертните решения на ТЕЛК, свързан с връщането им от Националната експертна лекарска комисия за ново разглеждане; невъзможност документите за явяване пред ТЕЛК да се подават от упълномощени лица и други.

Всички тези проблеми се преодоляват с измененията и допълненията в Правилника. Създават се процедури, които максимално улесняват хората с увреждания и органите на медицинската експертиза, уверява правителството. Осигурява се информационна база данни, която ще се ползва от всички заинтересовани страни, гласи решението на МС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d блогъра харесват това: