Официално: В ТЕЛК комисиите няма да има специалист по заболяването на явяващия се

Отпада изискването в съставите на ТЕЛК комисиите да има специалист по заболяването на явяващия се. Това става ясно от публикуваните решения на Министерските съвет (МС) днес (16 октомври). Правителството прие изменение и допълнение на Правилника за устройство и организация на работата на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Промените бяха предложени по-рано от здравния министър Кирил Ананиев и одобрени от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)

След срещата на НСТС вицепремиерът Марияна Николова заяви, че предложените от здравното министерство промени в организацията на работата на органите на медицинската експертиза са „срещнали принципната подкрепа на социалните партньори.“ От АИКБ и КТ „Подкрепа“ тогава се въздържаха от подкрепа на промените. Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ изрази несъгласието си, че отпада задължението в съставите на ТЕЛК да има медицински специалист по конкретното заболяване на лицето с увреждане, като това щяло да доведе до даването на нереалистични оценки.

Според решението на Министерски съвет от днес причините за предложената промяна в правилника са свързани с „практически проблеми в неговото прилагане и някои несъответствия с други нормативни актове“, сред които са именно изискването в заседанията на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да участва лекар с придобита специалност по профила на заболяването; липсата на точен регламент за създаване на ТЕЛК и за промяна в състава на ТЕЛК. Също така затруднения в начина на определяне на броя и профила на специализираните състави на НЕЛК; изискването в регионалните картотеки на медицинските експертизи (РКМЕ) да работят само лекари с призната медицинска специалност или с не по-малко от 5 години стаж по медицина; липса на образци за някои основни документи; неефективен механизъм в процедурата на обжалване на експертните решения на ТЕЛК, свързан с връщането им от Националната експертна лекарска комисия за ново разглеждане; невъзможност документите за явяване пред ТЕЛК да се подават от упълномощени лица и други.

Всички тези проблеми се преодоляват с измененията и допълненията в Правилника. Създават се процедури, които максимално улесняват хората с увреждания и органите на медицинската експертиза, уверява правителството. Осигурява се информационна база данни, която ще се ползва от всички заинтересовани страни, гласи решението на МС.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: