НЗОК поема патерици и протези от юли 2020 г.

Дотогава хората кандидатстват за тях и ги получават от социалните служби

От 1 юли НЗОК ще поеме напълно дейността по отпускане и заплащане на протези, инвалидни колички, патерици и други помощни средства за инвалиди. В първите 6 месеца на 2020 г. НЗОК ще заплаща помощните средства, но хората ще кандидатстват за тях и ще ги получават от социалните служби по местиживеене, съобщава „24 часа“.

Това обясни Жени Начева, председател на надзора на касата, след негово заседание, на което с един въздържал се бе одобрен проектобюджетът на касата за следващата година. Той предвижда увеличение на парите с около 400 млн. лв., като 38 млн. лв. от допълнителните средства са именно за помощни средства за инвалиди.

30 юни е гратисен максимален период, тъй като предстои провеждане на поръчки за предоставяне на тези медицински изделия. Може да се организираме и по-рано“, каза Начева и допълни, че до проблеми и напрежение няма да се стигне. Промяната цели да се подобрят качеството на предоставяните средства и редът, по който хората ги получават“, каза още зам. министърката на здравеопазването.

Здравната каса да не плаща такса на НАП за това, че приходната агенция събира осигурителните вноски. Такава законова промяна са предложили на заседанието на надзора представителите на работодателите и тя е била приета и ще бъде предложена на парламента.

Според доклад на Сметната палата НЗОК е единствената институция, която има подобно задължение, за което през 2020 г. е предвидено да задели 5 млн. лв. Според Жени Начева обаче е нормално да има такава такса, защото НАП извършва експертна дейност, благодарение на която всяка година се увеличава събираемостта на здравните вноски.


Вашият коментар

%d блогъра харесват това: