Министър Деница Сачева: Ще инвестираме 30 млн.лв. в изграждане на центрове за интегрирани услуги

„Близо 30 млн. лв. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат вложени за изграждането на центрове за  интегрирани социално-здравни и образователни услуги, като целта ни е да изградим поне по един такъв във всеки областен град“. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева при посещение в Бургас, където интегрирани услуги в общността се предоставят в детска градина „Надежда“.

По думите й този модел работи добре в подкрепа на семействата и децата и трябва да се насърчава. „В момента съществуващите центрове за интегрирани услуги са 66. Те са приоритет в новия програмен период“, посочи министър Сачева.

По време на посещението си тя се включи в дискусия за Закона за социалните услуги. В срещата участие взеха още заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и заместник-кметът на Бургас Йорданка Ананиева.

Деница Сачева подчерта, че темата за социалните услуги се използва за политически цели. „Това не е тема, с която се сваля правителство, а с която се разрушава обществото“, изтъкна министърът и добави, че възможността хората да правят добро не трябва да се губи заради страхове.

Според нея социалната система има проблеми, включително с качеството на социалната работа, и припомни, че МТСП до края на годината ще представи проект на стратегия за човешките ресурси в системата.

„Събрали сме всички мнения по Закона за социалните услуги и сме ги изпратили в Народното Събрание. Предложихме да се събере работна група от юристи по семейно право, които да ги разгледат и да предложат законови промени“, каза министър Деница Сачева. Тя увери присъстващите, че правителството никога не е водило антисемейни политики. „Винаги сме работили и с биологичното, и с разширеното семейство. Извеждането на деца е крайна мярка. Дори тогава работата с биологичните семейства продължава, за да бъдат реинтегрирани децата в семействата им“, обясни министърът.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: