Близо 100 общини се включиха в първия онлайн информационен ден за операция „Патронажна грижа“

„Социалната система е втора по натовареност след здравеопазването. В момента най-важно е да подкрепим усилията на всяка община, така че на всеки, който остане вкъщи, да му бъде осигурена храна, лекарства и да има кой да го посети.“ Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова  при откриването на първия онлайн Информационен ден по Компонент 3 на операция „Патронажна грижа“, организиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. 

Близо 100 общини от цялата страна се включиха в двучасовия онлайн разговор, като по време на виртуалната среща бяха засегнати най-вече темите за допустимостта на дейностите и разходите, както и възможностите за наемане на персонал. 

Заместник-министърът призова общините да потърсят доброволци, които да предоставят услугата. Тя припомни, че Националният кризисен щаб поддържа обща база данни от доброволци, а персоналът от детски градини и социални услуги, които в момента не работят, също може да се включи в помощ на нуждаещите се. Ромски организации вече са се включили в подкрепата, като са предоставили и списък на нуждаещи се, завърнали са от чужбина.

Зорница Русинова припомни и за проекта „Топъл обяд“, който е удължен с два месеца и ще обхване над 40 000 нуждаещи, които ще получат хранителни продукти. Поради големия интерес от страна на общините, на 10 април ще бъде проведен втори онлайн информационен ден за „Патронажната грижа“.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: