08 и 09.08.2020 г. Еднодневна екскурзия до Сандански

На 8 и 9 август 2020 г. БАРТ организира за своите членове еднодневни екскурзии до Сандански.

ПРОГРАМА

Отпътуване от София, Централна ЖП гара в 8:00 ч за Сандански. Пътува се по автомагистрала Люлин и автомагистрала Струма с кратка почивка по пътя.
Около 11:00 ч. пристигане в гр. Сандански и посещение на Сандански манастир „Св. Св. безсребреници Козма и Дамян“. Манастирът се намира на десния бряг на р. Санданска Бистрица. Разположен е в живописната местност „Смилово“ сред естествени ливади и вековни кестенови дървета.
За ранната история на обителта се знае съвсем малко, а възникването ѝ се определя далеч назад във времето. Според данни от проведено в миналото бегло археологическо проучване, на това място е имало манастир още през епохата на ранното християнство (IV-VIв). И днес около църквата все още се личат очертанията на стари зидове, срещат се и архитектурни късноантични детайли – бази от колони, каменни блокове и др. Тук са намирани и глинени тръби, които вероятно са захранвали с вода монашеското учреждение.
За това че манастирът е съществувал и през средновековието свидетелства една приписка от XV в, открита в старопечатна книга, съхраняваща се днес в Белградската библиотека. Съществуването на манастира е прекъснато през османското робство, когато бива разрушен и напълно разорен.
Възстановяването на сегашния манастир е започнато през 1928 г, когато върху основите на разрушеният манастирски храм е построена нова църква.
Понастоящем манастирът „Св. Св. Козма и Дамян“ е действащ, но без монаси. Санданският манастир е известен със своето аязмото – „Мирото“, вградено днес в параклиса „Св. Петка“.

След посещение на манастира, ще се отправим към центъра на Сандански. Туристическата ни пешеходна обиколка ще започне от централният площад „България“ и ще продължи по пешеходната улица. Ще минем покрай туристическия информационен център, множество магазинчета и заведения, ще стигнем до Раннохристиянският комплекс – Архитектурно-строителен паметник на културата от античността с национално значение. Включва базилика, стоа и антична улица от V-VІ в, експонирани на открито. Открити са и великолепни подови мозайки, съхраняващи се в Археологически музей Сандански.
Ще посетим Археологическия музей на града. В музея се намира уникална колекция от римска надгробна мраморна пластика (І-ІІІ в.) – най-голямата в България и характерна само за този регион. Събирана е в продължение на 80 г. от всички селища на общината. Истински шедьоври на античното изкуство са плочите на Юлий Максимум, на Асклепий, дарствената плоча на Флавиана Филократия и др. Колекцията се допълва от различни посветителни оброчни плочки – на Артемида, Афродита, Зевс, Тюхе, местното божество Теос Селенос и др. и статуи-реплики на известни копия на Афродита и Тюхе – гордост за всеки музей. Притежава колекция от мозайки от раннохристиянския период (ІV-VІ в.).

Следващият обект, който ще посетим е Епископската Базилика. Обектът е открит през 1989 г. от Владимир Петков при спасителни археологически разкопки. Освен базиликата се открити още Баптистерий (кръщелна), вътрешен двор (атриум) и сгради, свързани със църковния живот и ритуал през епохата на ранното християнство V – VІ век.
В центъра на комплекса се намира класическа трикорабна базилика, впечатляваща със своята монументалност, вътрешна архитектура и разкошни подови мозайки и стенописи. Базиликата е еднопсидна, с апсида вписана в правоъгълник, ориентирана в посока изток-запад. Сградата е градена от обли речни камъни с пояси от 3 до 5 реда тухли, представляващи късноримския начин на градеж, наречен „опус микстум“, т.е. смесен строеж. Наосът (централното помещение на храма) е съставен от главен и два странични кораба, разделени по между си с колони, изпълнени в римо – коринтски стил. Стъпващите върху стилобат колони заедно с капитела и базата са достигали впечатляващата и днес височина от 5 м, а страничните зидове на сградата са стигали до 11 м.
Централното било на сградата е с височина до 15-16 м. Вкопан в мраморната настилка остава откритият за първи път в античния град под днешния град Сандански „Амвон“. На място е запазено първото стъпало, заедно с оловните спойки за парапетните колонки. В презвитериума отделен отделен от централниа кораб с уникална канцелна преграда, с изоразени на нея сцени от Евангелието е имало мозайки в стил „опус сектиле”. От сградата, която е била и седалище на епископа е ставало и фактическото управление на града и прилежащия район по долината на Средна Струма.

Разходката ни ще мине покрай старата чешма, която се намира под вековният чинар и ще стигне до фонтаните пред Интерхотел Сандански.
Чешмата е изградена през 1854 г. и е пренесена от гр. Серес през 1918 г. от войниците на ген. Тодоров. Има интересен мраморен релеф, като символиката на изображения все още не е напълно разгадана. Смята се, че представлява планетната система според старобългарския календар, съставен от прадедите ни през третото хилядолетие пр.н.е. Чешмата е ценен паметник на възрожденското ни изкуство. Намира се под най-старото дърво в града – чинар на около 700 г.

Стигайки до фонтанът, който е красиво извисен, на няколко нива над река Санданска бистрица, групата ще има свободно време за обяд и разходка в парк „Свети Врач“.
„Свети Врач“ е градски парк в Сандански. Единственият с пясъчни алеи и един от най-големите по площ паркове в България, простира се на 344 декара площ на двата бряга на река Санданска Бистрица. Първите посадени фиданки са от бял и черен бор от войниците и командира на Втора армия генерал Георги Тодоров през 1916 г. За справяне с проблема с комарите около река Санданска Бистрица, през 1919 г. са доставени от Италия 18 фиданки от кедър и софора. През 1981 г. градският парк получава името „Свети Врач“. От 1991 г. е паметник на градинско-парковото изкуство. През 2005 г. на входа на парка е изграден паметник на ген. Георги Тодоров. Последното обновление на парка е извършено през 2013 г.
В парка са засадени над 160 растителни вида, между които вековни чинари, обявени за природни забележителности. Срещат се растителни видове от Далчения изток – еукомия, софора, лагерстремия, сакура, криптомерия, магнолия, гинко; от Америка – гимнокладус, ликвидамбар, секвоя, декоративни кленове; от Средиземноморието – кипарис, кедър, нар, зокум, корков дъб, лавровишня, латексово дърво, албиция, пиния, лаврово дърво, смокиня. Около водните площи и скалните кътове са засадени вечнозелени храсти.
В парка са изградени изкуствено езеро, в което се срещат патици и лебеди, множество детски кътове, водно колело с диаметър 3,40 м, множество чешми и фонтани. Фонтанът „Момче с рибка“ е изграден през 1940 г. През 1956 г. е открит плувен комплекс. Над река Санданска Бистрица са построени два въжени моста, които през нощта са осветени, първият от тях е изграден през 1959 г. През 1961 г. е направен „Пиринеума“ – макет на Пирин. На територията на парка се намира стадион „Спартак“, на който играе футболен клуб „Вихрен“, а през 1974 г. е построен летен театър, на който се провеждат концерти и фестивали – „Пирин фолк“ и „Младостта на Балканите“.
Който желае може да се разходи по Въжените, или така наречените „люлеещи“ мостове. Те са емблематични за парка на Сандански. Те са не само красиви, но допълват облика на парка. Любимо място и атракция за по-малките. Мостовете са реновирани и осветени. Освен главното осветление, те са допълнени от шарени светлини, които привличат туристите вечер. Мостовете са два и се намират близо един до друг. Първият е в близост до къщичката на Баба Яга, а другият в близост до ресторант „Байкал“.

Ако вече се чувствате изморени от приятната разходка в парка, бихе могли да се възползвате от услугите на влакчето, за да разгледате зелените алеи от вековни дървета и множество растения.
В 16:30 ч. отпътуване за София. След 19:00 ч. пристигане на Централна ЖП гара.

За записвания:

Телефон: 0897858975

E-mail: info@bartbg.com

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: