НАГРАДИ ЗА СОЦИАЛНА ИНОВАЦИЯ ЗА 2020 Г.


Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и заместник-министрите Султанка Петрова, Адриана Стоименова и Лазар Лазаров връчиха наградите в конкурса „Годишна национална награда за социална иновация (в подкрепа на социалната икономика) – 2020 г. Церемонията се състоя днес в Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

„Социалната и солидарна икономика е един от приоритетите на управлението. Правителството си е поставило амбициозната цел 2 процента от БВП и почти 3 млрд лв. да бъдат осигурявани чрез социални предприятия. Корпоративната социална отговорност е едно от условията при избора на работно място от младите хора.“ С тези думи министър Сачева откри церемонията по награждаването. Тя пожела на номинираните участници успех в бъдещите начинания и изрази увереност, че пандемията ще даде тласък за развитието на социалните иновации и предприемачество. Министър Сачева награди номинираните в категория „Социални иновации, свързани със заетост“. Първа награда получи „БГАсист ООД“, където 90 % от служителите са с нарушено зрение. Второ място заслужи „Ейч Ай Ти Ел“ ЕООД, а третото е за „Велдия дизайн” ЕООД.

Заместник-министър Лазар Лазаров връчи отличието в категория „Социални иновации, свързани със социално включване“ на „ГИП-София“ ЕООД. Той отбеляза, че социалното предприемачество създава възможност повече хора да бъдат включени на пазара на труда.

Наградата за второ място връчи заместник-министър Адриана Стоименова на Общинско предприятие за хора с увреждания – Пловдив. Тя увери участниците в конкурса, че МТСП ще продължава да е партньор на неправителствения сектор в подкрепата на хората от уязвимите групи.

Заместник-министър Султанка Петрова връчи наградата за трето място, на което е класирано социалното предприятие „Социал Травел“ ЕООД. Тя напомни, че през следващия програмен период на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за социална икономика ще бъдат отделени 33 млн. лв. По данни на МТСП в публичния регистър на социалните предприятия вече са регистрирани 26 социални предприятия, 191 лица са включени в заетост, 132 от които са от уязвимите групи.

В категория „Социални иновации, свързани с предоставяне на социални продукти и услуги“ победител е Централен кооперативен съюз. Второто място е за Фондация „Карин дом“, а на трето журито номинира „Айс – Оупън“ ЕООД със социално предприятие Шоколадова къща “Станимира“.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: