27.06.2021 г. Еднодневна екскурзия до водопад Рилска Скакавица и Сапарева баня

На 27.06.2021 г. БАРТ организира за своите членове Еднодневна екскурзия до водопад Рилска Скакавица и Сапарева баня.

ПРОГРАМА

Отпътуване от София, Централна ЖП гара в 7:30 ч. Пътува се в посока Сапарева баня – Паничище – местност Зелени преслап.
Следва преход около 1 час и 20 мин. до хижа Скакавица и около 30 мин. до подножието на водопада.
Водопад Рилска Скакавица е най-високият водопад в Рила планина. Водите му се спускат от височина над 70 метра. Разположен е на 1750 метра надморска височина. Местността около него е изключително живописна. Той е един от десетте най-величествени водопади в България. Буен и неукротим, той се спуска с цялата си мощ и сребрист блясък върху графитено сивите скали в северозападната част на Рила.
В допълнение, цялата тази естествена красота не е никак трудно да се види – преходът до водопада е сравнително кратък и лек, без големи денивелации, а пътеката до него е перфектно маркирана и обозначена. Скакавишкия водопад е пълноводен и през лятото, когато черпи водите си от Скакавишкото езеро и потоците по източните склонове на връх Кабул. Водопадът е включен в списъка на движението Опознай България – 100 национални туристически обекта. Печатът за този обект се намира в хижа Скакавица.

След живописната разходка отпътуване за Сапарева баня.
Пешеходна разходка в града, известен преди всичко с минералните си води. Първата и най-голяма атракция която ще посетим е разположеният в центъра на Сапарева баня Гейзер-фонтан, който държи рекорда за най-гореща минерална вода в България и континентална Европа: 103°C. Изстрелваната от него вода може да достигне максимум от 18 метра над земята. Минералната вода от Сапарева баня се използва за лечение на заболявания предимно на опорно-двигателната и нервната система, както и за рехабилитация след различни наранявания или счупвания.
Продължаваме разходката в центъра на града с посещение на църквата „Св. Никола“ и църквата „Свети Четиридесет мъченици“ където част от иконите са изработени от прочутия български иконописец Станислав Доспевски. В храма се съхранява чудотворната икона на Св. Богородица, копие на икона от Рилския манастир.

Свободно време. Отпътуване за София. Пристигане на Централна ЖП гара след 19 ч.

За записвания:

Телефон: 0897858975

E-mail: info@bartbg.com

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: