27.06.2021 г. от Пловдив Екскурзия до Калофер, екопътека „Бяла река“ и Калоферски манастир

На 27.06.2021 г. БАРТ организира за своите членове от Пловдив Екскурзия до Калофер, екопътека „Бяла река“ и Калоферски манастир.

ПРОГРАМА

Отпътуване в 8:00 ч. от Пловдив, хотел Тримонциум в посока Калофер. Маршрутът тръгва от северозападния край на Калофер за да ни отведе след 6 км около 1,30 ч. (пешеходен преход) до Калоферския мъжки манастир „Рождество Богородично“ . Зад обителта, на разстояние от около 200 м , е входът на Национален парк „Централен Балкан“ и на комплекс „Бяла река“. Пешеходен тур по екопътека„Бяла река“ (около 2 часа). На връщане посещение на Калоферски манастир „Рождество Богородично“ . Околността на манастира представлява живописна долина на брега на Бяла река, заобиколена от хълмовете на Стара планина.
Връщане при автобуса. Посещение на къщата-музей „Христо Ботев“ . Отпътуване за Пловдив. Пристигане на хотел Тримонциум около 18:00 ч.
Полезна информация:
Екопътеката „Бяла река“ е изградена в ждрелото на едноименната река в калоферския участък на Национален парк „Централен Балкан“. Тя е една от най-дългите екопътеки у нас – почти 2 километра (1 830 м) и надморска височина от 570 до 630 км. Екопътеката минава по 8 моста с обща дължина около 80 м, по близо 400 м вградени в земята стълбища и по над 85 м дървени стълби и платформи. Опасана е с 460 м парапети, 3 площадки с място за отдих и 8 къта за представяне на биоразнообразието в района. Тук се срещат над половината от растителните видове в България, близо 2/3 от лековитите ѝ билки и 11 вида уникални само за това място растения. Паркът е едно от последните убежища на вълка, мечката, дивата коза, благородния елен, царския орел, както и на 120 вида птици.

За записвания:

Телефон: 0897858975

E-mail: info@bartbg.com

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: