Балнеолечение Вършец

Лечебно-профилактичен курорт в Западна Стара планина богат на минерални извори с лечебни свойства. Един от най-големия и най-известния балнеологичен курорт в Северна България, разположен на 380 м над морското равнище в подножието на гористите северни склонове на Стара планина, сред неголяма долина по поречието на река Ботуня. Заобиколен е от обширни ливади и овощни градини, а в самия курорт се разстила голям (600 дка) живописен лесопарк с борови насаждения и декоративна растителност. Свързан е с автобусни линии със София (92 км) и с ж.п. линии с околните близки градове Враца, Берковица, Лакатник.

Местоположение

Най-големият и най-известният балнеологичен курорт в Северна България, разположен на 380 м над морското равнище в подножието на гористите северни склонове на Стара планина, сред неголяма долина по поречието на река Ботуня. Заобиколен е от обширни ливади и овощни градини, а в самия курорт се разстила голям (600 дка) живописен лесопарк с борови насаждения и декоративна растителност. Свързан е с автобусни линии със София (92 км) и с ж.п. линии с околните близки градове Враца, Берковица, Лакатник.

Минерални води

Бликат от няколко извора и сондажни източника с температура 36,4°С до 38°С и с общ дебит 15 л/сек или около 1 300 000 л в денонощие.

Климат

Вършец има умерено континентален (ниско долинен) климат с подпланинско влияние. Температурата на въздуха е средногодишно 10,2?С, при средно януарска – 2,1?С и средна юлска температура 21,4?С. Това характеризира климатът на курорта като смекчен умерено континентален, създаващ благоприятни условия за провеждането на ефективно балнео-климатолечение и профилактика, особено при заболявания, които трудно понасят прегряващи организма климатични условия.

Индикации за лечение и профилактика

От дълги години вече в курорта успешно се повлияват преди всичко функционални разстройства на нервната система – неврози и невротични реакции, предимно от неврестенен тип, както и леко изразени психоневрози, вкл. и функционални разстройства на половата сфера. Добри лечебни резултати се получават и при някои масово разпространени сърдечно-съдови заболявания – хипертонична болест, атеросклероза и микрокардиодистрофични процеси – компенсирани форми, стабилизирани състояния след прекаран инфаркт на миокарда, ангионевроза. Благоприятно се повлияват и някои ендокринно-обменни заболявания, като затлъстяване, остатъчни явления след прекарана тиреотоксикоза, компенсирани форми на захарен диабет (преди всичко инсулинонезависими форми), климактерични състояния и подобни нарушения при мъжете.

Курортна база

Сред обширен красив парк са разположени две балнео-физиолечебници и главният питеен павилион в курорта. В близост до тях е Курортната поликлиника със специализирани диагностични и физиотерапевтични кабинети. Редица ведомства и организации разполагат със санаториуми (някои от тях със собствена балнео-физикална база), почивни домове, хотели и пансионати, теренни пътеки и спортно-профилактични терени, терени за климатолечение и профилактика и др. В курорта се ползват и добре уредени частни квартири.

Вършец разполага с различни заведения за развлечения и за приятно прекарване на свободното време, а в околностите му се посещават интересни забележителности, местности за рекреация, Клисурският манастир и др.

Курортът функционира целогодишно

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: