Да се потопим във възрожденския дух на България като посетим Панагюрище

От29.10 до 31.10.2021г. сътрудници на БАРт, осъществиха едно от станалите традиция, посещение с цел мониторинг на достъпноста на туристически обекти в България.Този път се спряхме на един от удобните, за посещение градове, от гледна точка на бързият достъп до населеното място, от София, и Пловдив, и това е град Панагюрище.

Панагюрище се намира в Централна България. Разположен е в подножието на Средна гора. Градът има богата история и забележително културно-историческо наследство. Градът е основан през XII-XIV в, но редица археологически паметници свидетелстват за тракийски племена, живели по тези места още през античността.
Тук е открито Панагюрското златно съкровище, което датира от времето на елинистическата епоха. Панагюрище е известен като един от най-активните градове по време на Априлското въстание 1876 г. В града можете да видите: Историческия музей; къща музей Райна Княгиня, Тутевата къща, Дудековата къща, читалище Виделина, църквите Свети Георги и Свето Въведение Богородично. В непосредствена близост се намират градът музей Копривщица, тракийски култов комплекс Старосел и водопад Райското пръскало. София – Панагюрище – 104 км. Пловдив – Панагюрище – 80 км. Варна – Панагюрище – 440 км.
ТРАНСПОРТ
Автогара Панагюрище
Основни автобусни линии от град Панагюрище са: Панагюрище – София, Панагюрище – Пловдив, Панагюрище – Пазарджик. Други дестинации са: Оборище, Попинци, Баня, Бъта и други селища в околността.
Телефон за връзка: 0878749284

ЖП гара Панагюрище
Град Панагюрище е последната гара на железопътната линия Панагюрище – Пловдив. Чрез нея градът се свързва с националната жп мрежа. Има три влака на ден, а пътуването трае малко под два часа.

С кола
През Панагюрище минават някои републикански пътища:

 • Път II-37 Златица – Панагюрище – Пазарджик
 • Път III-801 Вакарел – Поибрене – Панагюрище – Стрелча
 • Път III-6006 Мирково – Петрич – Поибрене
  Градът се намира на около 74 километра от София, на 270 километра от Бургас, на 60 километра от Пловдив и на около 210 километра от Русе.
  ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
  Историческият музей – Панагюрище
  Представена е експозиция, която е организирана като музеен комплекс (самостоятелна експозиционна зала за изложби; Дудекова къща; Джунова къща; Синя Хаджидимитрова къща; Бяла Хаджидимитрова къща) и почти изцяло е посветена на Априлското въстание и на Българското Възраждане. Историческият музей разполага с отдели, посветени на археология, етнология, българските земи XV – XIX век, нова и най-нова история, Панагюрско съкровище, природонаучна сбирка, занаяти и други. Информация за работно време и билети вижте на сайта на музея.
  Адрес: ул. Райна Княгиня 26
  Уебсайт: museumpan.com
  Дудековата къща
  Тя е уредена с етнографска експозиция, която пресъздава градския бит във възрожденския дом. Къщата е построена в периода 1853-1856 година. Била е собственост на търговеца Петър Дудеков, който е бил убит от османците при потушаване на Априлското въстание. Реставрирана е през 1990-1996 година. Дудековата къща е исторически и архитектурен паметник от епохата на Възраждането. Намира се точно до Историческия музей.
  Тутевата къща
  Свързана е с обявяването на въстанието на 20 април 1876 година. Построена е в периода 1873-1874 година. Неин собственик е бил Иван Тутев, заможен гражданин на Панагюрище и участник в революционното дело.
  Адрес: Ул. Софроний Врачански 6
  Къща музей Марин Дринов
  Представя живота и делото на бележития български историк, професор и общественик Марин Стоянов Дринов. Къщата обикновено е заключена. За да я посетите, трябва да отидете до Историческия музей и да заявите, че искате да я посетите.
  Адрес: Ул. Марин Дринов 17
  Къща музей Райна Княгиня
  Включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Къщата е със запазена възрожденска архитектура. В двора се намира гробът на героинята, която е ушила знамето на Априлското въстание, Райна Княгиня. Днес на първия етаж е представена експозиция, която отразява живота и делото на тази велика жена преди смъртта й през 1917 година.
  Работно време: от 9:30 ч. до 17:00 ч.
  Други възрожденски къщи
 • Лековата къща
 • Матеевата къща
 • Ланджевата къща
 • Смолската къща
  Храм „Свето Въведение Богородично“
  Изграден е през 1818 година. В онова време е бил величествен с големите си мащаби.
  Църквата „Св. Георги“
  Намира се в центъра на града. Изградена е през 1856 година.
  Мемориален комплекс „Априлци“
  Издигнат е в чест на 100-годишнината от Априлска епопея благодарение на Димитър Даскалов, професор Величко Минеков, професор Секул Крумов и архитект Богдан Томалевски
  Ако сте решили да прекарате повече време във Панагюрище, може да отседнете в хотел Камен Град.
  Четиризвездният SPA комплекс „Каменград” се намира в идеалния център на град Панагюрище, на 90 км. от София и 80 км. от Пловдив.
  Хотелът е изцяло ориентиран към предлагането на качествени СПА & Уелнес услуги, успоредно с организирането на фирмени и семейни събития в развит конферентен център.
  Комплексът е уникален със своята модерна архитектура, съобразена с всички естествени особености на мястото, на което е построен. Широки пространства със зеленина, максимално количество естествена светлина, стигаща до всяко кътче на хотела, невероятни гледки – всичко това е съчетано с модерен интериор, чиито основни елементи са метал, стъкло, дърво и камък.Хотелът предлага комфортно настаняване в 43 стаи и апартаменти, а СПА центърът е изцяло захранен с минерална вода. Част от конферентния център са 3 модерно обзаведени и напълно оборудвани конферентни зали, а мултифункционалното спортно игрище и закритият басейн с полуолимпийски размери предлагат пълноценни възможности за активен спорт.
  Персоналът е готов да посрещне и изпълни изискванията на всеки гост!

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: