04-05.12.2021 г. Екскурзия-семинар в Копривщица, Хисаря и Пловдив

На 4 и 5.12.2021 г. се проведе екскурзия-семинар за членовете на БАРТ. Участниците посетиха Копривщица, Хисаря и Пловдив.


Бе изнесена лекция за архитектурно-историческият резерват Копривщица, която започна още в автобуса и продължи с посещението на туристическите обекти. Копривщица е сред Стоте национални туристически обекта на Български Туристически Съюз. В китното възрожденско градче се намират 5 къщи-музеи: на писателите – Къща-Музей „Любен Каравелов” и Къща-Музей Димчо Дебелянов, на революционерите: Къща-музей Тодор Каблешков, Къща-музей Ненчо Ослеков и Къща-музей Петко Лютов. Освен петте къщи, групата посети Катедралната църква „Св. Богородица“.
След като членовете на БАРТ обядва в Комплекс Галерия, отпътува за град Хисаря. Възникнал още през Античността, той се превръща в един от важните римски градове на територията на България – много са запазените обекти от онази епоха в центъра на града, като масивните укрепления, римските терми, римска гробница. Днес градът е известен със своите паркове и термални извори. Програмата продължи с беседа и пешеходна разходка в центъра на Хисаря.
След запознаване с културното и историческо наследство на града, членовете на БАРТ се настаниха в СПА хотел Хисар, където им бе осигурено ползване на СПА центъра. Денят приключи с вечеря.
Вторият ден от пътуването ни започна със закуска и свободно време за СПА процедури. На обяд групата отпътува за гр. Пловдив – „Културна столица на Европа за 2019 г.“, с посещение на стария град. Освен изнесената беседа от водача на групата за 8000 история на града, програмата включваше обикалка на архитектурен резерват „Стария Пловдив“ – емблема на възрожденската архитектура и богатия „пловдивски дом“ с изписани от вътре и вън стени – сред най-бележитите са Фурнаджиевата къща, къщата на ул. „д-р Стоян Чомаков“, къща „Клианти“ домовете на Куюмджиоглу, на Димитър Георгиади, на Георги Мавриди и други. В непосредствена близост е и Античния театър, завещан от римско време в града. Туристическата програма приключи с посещение на ледената пързалка.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: