НОИ отваря гореща телефонна линия за въпроси свързани със пенсиите

От днес, 31 януари, Националният осигурителен институт разкрива гореща телефонна линия за пенсионни консултации. На телефонен номер 02 926 11 11 (мобилен 0882 187  111) ще се предоставя информация, свързана изцяло с актуалните промени в пенсионното законодателство, правото на пенсия и възможностите за пенсиониране, без да бъдат извършвани справки, изискващи предоставяне на лични данни.

С цел осигуряване на максимално достъпна комуникация с гражданите, временният телефон ще се обслужва от експерти по пенсионни въпроси в териториалните поделения на НОИ в цялата страна. С консултациите си те ще допълват услугите, предоставяни чрез единния телефонен номер 0700 14 802 от Контактния център на институцията.

Разговорите към горещата телефонна линия по пенсионни въпроси на НОИ се тарифират съгласно индивидуалния тарифен план на лицето за разговор в съответната мрежа. Разговорите с Контактния център на НОИ от фиксирана мрежа са на цената на един градски разговор за цялата страна. За разговори от мрежа на мобилни оператори, включително и международни, се заплаща цената на разговора в зависимост от абонаментния план на лицето.

През февруари над 1 млн. пенсионери ще получат с пенсиите си компенсация за намалените през януари суми. Утре пък 694 643 пенсионери ще получат 75 лв. ваксинационна добавка. Това са хора с отпусната пенсия, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс.

Добавката ще се изплати по банков път за тези, които така получават пенсиите си. За пенсионерите, които ги получават чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който може да получат утре, но може да получат и по-късно през месеца едновременно с пенсията си, за да не се разкарват излишно по време на вълната. Пенсионерите, които получават пенсията си в чужбина, ще получат добавката заедно с пенсията.

Добавките за ваксинация се отпускат автоматично, без да е необходимо пенсионерът да подава заявления и да представя зелен сертификат.

СТАТИСТИКА

Анализът на натовареността на операторите в Контактния център на НОИ показва, че през 2021 г. общият брой на обработените обаждания доближава 192 000. Най-голям брой обаждания са свързани с болнични и майчинство – малко над 35% от контактите. От условията за отпускане и изплащане на пенсиите са се интересували 27% от питащите. Също толкова са задали бързи уточняващи въпроси. Малко над 8% от обадилите се са потърсили информация относно обезщетенията за безработица, а други 3% са имали въпроси относно електронните услуги на НОИ.

Над 85% от запитванията са получили решение още с първото свързване с центъра, като средната продължителност на един телефонен разговор е около три минути и половина, показват още статистическите данни.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: