09.04.2022 г. Пътуване с родопската железница – Теснолинейка Септември-Разлог

На 09.04.2022 г. БАРТ организира за своите членове с трайни увреждания пътуване с родопската железница – Теснолинейка Септември-Разлог.

Качване на теснолинейката от ж.п. гара Септември. Пътуването до гара Разлог е около четири часа.
Теснолинейката по линията Септември – Добринище е единствената действаща теснолинейка в България.
Малкото влакче осигурява петчасова незабравима екскурзия сред магическата природа на Пирин и Родопите, преминава през курортите Банско, Разлог, Велинград и е изключително живописна туристическа атракция. Пътят на теснолинейката минава през неописуемо красиви планински местности, през множество живописни кътчета – повече от 40 тунела, през т.нар. „осморка“, където линята се извива по специфичен начин. По тази линия се намира и гарата разположена най-високо на Балканския полуостров – гара Аврамово (1267 м н.в.) Влакчето се движи доста бавно, но е забавно! Уникално пътешествие, което сякаш те връща в миналото.
Слизане на гара Разлог, където автобуса чака групата. Свободно време за обяд. Разходка из града с посещение на Историческият музей уреден в Парапуновата къща. Тя се намира близо до централния площад на града. В музея се съхраняват ценни експонати. Има две невероятни пластични изображения на Календара на българите – Слънчевият и Лунният цикъл. В музея е представен живота на хората от тази област по време на Възраждането. Валявицата на река Язо се намира на около десетина минути западно от град Разлог. И днес е използва много от хората в околността.

%d блогъра харесват това: