01-06.04.2022 – Достъпен Солун

В периода от 01 до 06 април 2022 г. представители на БАРТ посетиха Нацоиналната конфедерация на хората с увреждания в Солун, Гърция (E.S.A.meA). Делегацията от България се запозна с дейността на гръцката организация, текущите проекти по които работят и обсъдиха възмежностите за бъдещо партньорство в сверата на достъпната среда за хората с увреждания.
В рамките на визитата, делегацията посети туристически обекти в Солун, към които би имало интерес за посещение на туристи с трайни увреждания от България. Бе поставена задача да се изработи достъпен за хора с увруждания туристически маршрут в града.
Представителите на БАРТ се запознаха с дейностите по проектите изпълнявани от E.S.A.meA:

 • „БОРБА С ДИСКРИМИНАЦИЯТА И НАСЪРЧАВАНЕ НА СОЦИАЛНАТА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ, ХОРАТА С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА“
 • „ПРЕМАХВАНЕ НА НЕРАВЕНСТВАТА, СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ И ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВСИЧКИ“
  o подобряването и насърчаването на културните ресурси на региона,
  o подобряването на достъпността и информационните инфраструктури,
  o енергийна модернизация на инфраструктурата,
  o засилването на предприемачеството в областта на туризма – културата и творческите индустрии и
  o премахване на неравенствата и изключване на уязвими социални групи, с акцент върху хората с увреждания.

Групата от България се запозна и с програмата на Община Солун: „Достъпен град“
11 са елементите в програмата:
1-во: Реконструкция на паркоместата за хора с увреждания. Всяко хоризонтално място за инвалидни колички ще има голяма рампа покрай нея, за да може ползвателят на инвалидна количка да слезе директно върху равна повърхност. Част от паркоместата са реновирани пилотно, а скоро се очаква да се избере изпълнител, който да преустрои всички места.
Освен това местата за паркиране да се оценяват и реконструират, тъй като в проучване, проведено от г-н Kastouras преди изборите, той установил, че само 15% от местата са използваеми.
2-ро: Монтирани са 36 звукови системи за предупреждение за хора с увредено зрение на пешеходни пътеки, на места, посочени от Съюза на слепите в Северна Гърция.
3-то: Ще се направи оценка на пътеките за незрящи, за да ги направят от общината функционални.
4-то: Технически дейности в училищните сгради за осигуряване на достъп до входовете и изграждане на санитарни възли за хора с увреждания. Проектът, който вече е стартирал, ще осигури достъп до всички училища и здравни заведения.
5-то: Чрез „Играем заедно“ ще бъдат монтирани специални игри в детските площадки на общината, така че всички деца да могат да играят заедно и да свикнат да съжителстват от ранна възраст. Целта на администрацията е да бъдат обновени 20 от 60-те детски площадки.
6-то: „Чувствам и се променям“. За първи път в Гърция се подготвя обучение чрез преживяване в три последователни фази:
1) лице с трайно увреждане ще се среща и говори с деца, за да предаде посланието, че увреждането не е спирачка за социалното и професионалното благополучие,
2) обучение чрез преживяване с използване на инвалидни колички, бели бастуни, маски и тапи за уши в сътрудничество с обучители,
3) в контекста на училищните пътувания, учениците, които ще са преминали предишните фази, те ще записват и оценят инфраструктурите в градската среда.
7-мо: Създаване на приложение за мобилни телефони за геолокация на интересни точки за хора с увреждания. Приложението ще включва паркоместа, санитарни помещения в налични заведения за обществено хранене, достъпни паркове, детски заведения.
8-мо: След консултация с Министерството на защита на гражданите ще бъде направен опит за уреждане на незаконното паркиране в места за хората с трайни увреждания и рампи. Общината е в процес на контакти за създаване на мобилно приложение, с което гражданинът да снима нарушителя, снимката автоматично да се прехвърля в платформата на полицията.
9-то: Комуникация с Министерството на околната среда и енергетиката с цел прилагане на закона за достъпност и наличието на санитарни помещения в магазините със здравен характер.
10-то: Общинските служби ще оценяват зоните, които хората с увреждания посещават, за да осигурят достъпност.
11-то: Информираност на гражданите чрез общинските медии.

%d блогъра харесват това: