Съвременен център за настаняване на възрастни хора отвори врати в София

Нова съвременна резиденция за близките ни хора в трета възраст отвори врати в София. Гривни за постоянно следене на местонахождението и пулса, арттерапия и финансови консултации са само част от удобствата, които потребителите на център „Smart social care“ ще ползват.
Много хора у нас не гледат на домовете за възрастни хора с добро око, тъй като според тях грижата и отношението там не са на достатъчно ниво. Заради това Надя Миронова решава да създаде собствено подобно заведение, където хората да могат да се радват на спокойни старини.Апартаментите предлагат пълно кухненско оборудване
Апартаментите предлагат пълно кухненско оборудване СНИМКА: Велислав Николов
„Вече имаме първите настанени – моите родители. Така искам да докажа, че сме абсолютно искрени в желанието си да предоставим най-доброто“, разказа пред „24 часа“ собственикът и управител на центъра Надя Миронова.
Резиденцията е с капацитет 32 души, като съвсем скоро очаква и нови потребители. Част от тях ще бъдат настанени там по програма за социална отговорност. Това ще бъдат изявени спортисти, хора на науката и изкуството, които се нуждаят от специализирани грижи, но нямат финансовата възможност да си ги позволят. Собственикът на
Собственикът на „Smart social care“ Надя Миронова СНИМКА: Велислав Николов
Неголемият капацитет на центъра се дължи на бутиковата обстановка в него. Живущите там ще могат да се радват на модерно и чисто ново обзавеждане, просторни помещения и тераси, картини по стените и плазмени телевизори във всяка стая. Самите стаи са разпределени в апартаменти, като някои от тях са мезонети.Просторни общи помещения за отдих
Просторни общи помещения за отдих СНИМКА: Велислав Николов
Освен традиционните методи на комуникация като забавления и разходци, „Smart social care“ ще се предлагат и по-съвременни дейности, които обаче не са застъпени в повечето домове за възрастни. Така например потребителите ще могат да посещават арттерапия два пъти в седмицата с психо- и арттерапевта Евгения Тотева – Жени.
Една от дейностите, заложени в програмата ѝ, е рисуване с пръсти. „По този начин хората се освобождават от стреса и всичко, които сме затъкнали вътре в нас. След 3-4 пъти хората виждат развитието в себе си от промяната в рисунъка и цветовете. Само след 3 часа работа с арттерапия има промяна в емоционалното състояние на човека“, разказа пред „24 часа“ Тотева.Част от екипа на
Част от екипа на „Smart social care“
На място ще се провеждат и консултации на финансова, юридическа и здравна тематика, които целят възрастните хора да запазят своята самостоятелност и увереност. „Повечето от тях са на възраст, в която им е много трудно да отидат сами при адвокат, например. Затова ние имаме юрист, който работи с нас, и може да им съдейства“, обясни собственикът на центъра.
Доброто здраве на нашия роднина или близък човек, е най-важно за всеки. На това набляга и резиденцията, която осигурява по една технологична гривна на всеки свой потребител. Устройството е по нов модел „Wellky“, с опростен дизайн за лесна употреба. Има бутон за спешна помощ, който при нужда изпраща сигнал до колцентър, действащ денонощно, както и възможност за телефонно обаждане до близък, който да помогне при създала се ситуация. Гривните проследяват и местонахождението на носителите си, което е изключително важно за хора, страдащи от деменция. Освен това създават и история на евентуални здравни нередности, като например висока температура, което помага за диагностика на заболявания.
Все пак на място за клиентите ще се грижат и здравни специалисти – кинезитерапевт, който ще следва индивидуален план за всеки настанен, остеопатия и иглотерапия. Срещите ще са на място в центъра, а при нужда – в специализирани заведения.
Резиденцията предлага и опция за временно настаняване, включително и за дневно или месечно, което е подходящо за възстановяване след операция.
Терапиите за вече настанените започват в понеделник, като скоро към тях ще се присъединят и други желаещи.

%d блогъра харесват това: