17.07.2022 г. Еднодневна екскурзия до Геопарк Искър-Панега, пещера Съева дупка и ферма Сините щрауси

На 17.07.2022 г. за членовете на БАРТ с трайни увреждания се проведе екскурзия до Геопарк Искър-Панега, пещера Съева дупка и ферма Сините щрауси.

Геопарк Искър-Панега се намира само на час от София, малко преди входа на град Луковит. Паркът е изграден покрай река Златна Панега, а множество мостчета, беседки и дървени платформи правят разходката още по-вълнуваща, Геопарк Искър-Панега е реализиран с финансовата подкрепа по Програма ФАР „Развитие на Българския екотуризъм“. Геопаркът включва в себе си два района – Карлуковския карстов комплекс и ландшафтен парк „Панега„. Това е първият геопарк на територията на България, който включва в себе си множество обекти от геоложки, геоморфоложки и палеонтологичен характер, като една от главните цели е да се популяризира националния геотурстически потенциал. Пътеката минава изцяло покрай река Златна Панега, която води началото си от един от най-големите карстови извори – Глава Панега, разположен на около 19 км южно от град Луковит. Проведените археологически разкопки през миналия век хвърлят светлина върху най-ранното предназначение на извора.

Открити са останки от римско светилище, а в близост до извора е открита оброчна плочка на бога на медицината Асклепий, дъщеря му Хигия и сина му бог Телесфор. И до днес хората вярват, че водата, бликаща от Глава Панега е лековита.

След разходка с лодки групата имаше свободно време за обяд.

Следващата спирка бе пещера Съева дупка. Групата разгледа пещерата с местен водач.

Последната спирка бе – Брестница и фермата „Сините щрауси“, където бяхме посрещнати гостоприемно от нейния собственик и се докоснахме до живота и историята на едно от най-уникалните творения на природата.

%d блогъра харесват това: