Минералната вода във Велинград

В периода 13-16.08.2023 г. представители на БАРТ посетиха Велинград. Целта на посещението бе проучване възможностите за лечение с минерална вода на лицата с трайни увреждания, както и възрастните хора. За целта работната група посети хотелите Елбрус, Аура, Витоша, Деви и Двореца. Бяха обсъдени възможности за лечение и рехабилитация на членовете на БАРТ, чрез свободен достъп, както и по програми на НОИ и Дирекция „Социално подпомагане“.

Какво лекува минералната вода във Велинград?
Велинград е курорт, профилиран за лечение на белодробни и ставни заболявания, на неврологични и гинекологични заболявания в това число и лечение на стерилитет. Още на бъбречни, стомашно-чревни, чернодробни и редица други заболявания.

Във Велинград бликат над 80 минерални извора с общ дебит от над 170 л. в секунда, които по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности на водите в Хисаря, Баня и Наречен. Минералните води във Велинград са с хидрокарбонатни и силициеви съставки-сяра и сероводород, а също и с багородния газ Радон.

На 140 км. от София, 81 км. от Пловдив и на малко повече от 190 км от Смолян, сгушен в живописната долина на западните Родопи се намира град Велинград. Температурата на минералните извори във Велинград е между 26-89 градуса. Във Велинград са известни 6 термоминерални находища – Чепино, Лъджене 1, Лъджене 2, Каменица, Драгиново и Варврски минерални бани.

%d блогъра харесват това: