14.01.2024 Фестивала на кукерските игри в Симитли

На 14.01.2024 г. членове на БАРТ с трайни увреждания посетиха Фестивала на кукерските игри в Симитли.

Фестивалът на кукерските игри в Симитли е едно от най-значимите събития в региона, което се провежда всяка година. Това е уникално културно събитие, което показва традиционните кукерски обичаи и ритуали, които са дълбоко вкоренени в местната култура.

Фестивалът обикновено се провежда през януари или февруари, в зависимост от църковния календар и времето. Хиляди участници и зрители се събират в града, за да станат свидетели на това грандиозно събитие.

Кукерите, облечени в сложни костюми, изработени от кожи, пера и други естествени материали, танцуват по улиците на града, изпълнявайки древни ритуали, предназначени да прогонят злите духове и да донесат здраве и плодородие. Те също така изпълняват различни сценични представления, включително огън шоута и традиционни народни песни.

Фестивалът включва и изложба на традиционни занаяти, където посетителите могат да видят как се правят кукерски маски и костюми. Има и различни щандове за храна и напитки, както и занаятчийски сергии, където посетителите могат да закупят сувенири и местни продукти.

Фестивалът на кукерските игри в Симитли е вълнуващо културно събитие, което предлага уникална възможност да станете свидетели на живата традиция на кукерството в България.

%d блогъра харесват това: