31-во издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“

На 27.01.2024 г. членове на БАРТ с трайни увреждания, взеха участие в 31-вото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“.

Сурва в Перник 2024 бе 31-вото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, който се провежда ежегодно в град Перник. Фестивалът е един от най-големите фолклорни фестивали в Европа и представя богатото наследство на традиционните зимни и пролетни маскаради в страната.

През 2024 г. фестивалът се проведе от 25 до 27 януари. Както винаги, той включваше парад на маски, състезателни дефилета, концерти, изложби и различни съпътстващи събития. Хиляди участници от цяла България и чужбина се присъединиха към празненствата, демонстрирайки своите уникални маски и костюми, както и уменията си в различни традиционни изкуства като музика, танци и театър.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ е признат от ЮНЕСКО за шедьовър на световното нематериално културно наследство. Той играе решаваща роля за опазването и популяризирането на традиционното българско изкуство и култура, особено на обичаите, свързани със сурвакарските (кукерски) игри, които са дълбоко вкоренени в местните общности в региона на Пернишко.

%d блогъра харесват това: